Újabb szarvasmarha-állományban mutatták ki a fertőzést
Fotó: Shutterstock

Vadállatok terjesztik a tbc-t a hazai haszonállatok között

Ismét gümőkórral (tuberkulózis (tbc) – a szerk.) fertőzött szarvasmarhákra bukkant a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy hazai állományban. A fertőzést a korábbi, idei esetektől sokkal távolabb azonosították. A Nébih szerint vadállatok terjeszthetik a kórt. Pánikra azonban nincs ok.


Ismét felütötte a fejét a gümőkór

Négy szarvasmarhán azonosította a gümőkór jelentét a Nébih egy Komárom-Esztergom megyei telepen az új közleményük szerint. Az állatok tünetmentesek voltak, a tbc-fertőzést a helyszíni ellenőrző vizsgálat mutatta ki. A hatóság elrendelte a fertőzött marhák diagnosztikai vágását. A Nébih forgalmi korlátozást vezetett be az érintett telepen.

A járványügyi nyomozás rávilágított, hogy az állatmozgatás hiánya miatt a betegséget a szarvasmarhák valószínűleg vadállatoktól kaphatták el a legeltetésük alatt.

A Nébih megjegyzi, hogy az állomány többi egyedén addig folytatják a szűrővizsgálatokat, amíg minden kétséget kizáróan megbizonyosodtak arról, hogy az állatok fertőzésmentesek.

Kiemelik, hogy az EU-szerte egységes vágóhídi hatósági állatorvosi felügyeleti rendszernek köszönhetően fertőzött állat húsa forgalomba nem kerülhetett.

Az eset ellenére hazánk továbbra is megőrizte a „gümőkórtól hivatalosan mentes” minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt

- áll a közleményben.

Nem ez az első fertőzés az idén

A most nyilvánosságra hozott esettől jóval távolabb, Csongrád-Csanád megyében is azonosította a fertőzést a Nébih májusban. Ott is egy állományban négy állaton mutatták ki a tbc-t.

A járványügyi nyomozás során jelenleg a gümőkór-fertőződés eredetét vizsgálják a szakemberek, melynek kulcsa lehet a baktérium (Mycobacterium) törzsek genetikai azonosítása és összehasonlítása más, korábban izolált törzsekkel

– írta akkor a közlemény.

Folyamatosan tesztelnek

Hazánkban minden szarvasmarhán évente kötelező az intradermális gümőkórvizsgálat. A kórokozó felkutatása miatt emellett házi, vadon élő és fogságban tartott emlősállatból származó mintákat is rendszeresen vizsgál a Nébih.

Gyakorlatilag minden évben előfordul, hogy egy-egy legeltetett háziállat-állomány bizonyítottan megfertőződik a gümőkórral Magyarországon. Idén az említett eseteken kívül még két alkalommal mutatták ki a betegséget, mindkétszer Bács-Kiskun megyei telephelyeken.

A fertőződés – bizonyos esetszám felett – veszélyeztetheti hazánk élő szarvasmarha exportjának állategészségügyi megítélését és az ország hivatalos szarvasmarhagümőkór-mentességét, ezért minden kitörés gyors intézkedést és alapos vizsgálatot igényel. Magyarország 2021-ben továbbra is megőrizte a „gümőkórtól hivatalosan mentes” minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt

- közölte néhány hete a Nébih.

Ne hagyd ki!