Hosszú idő után csökkenhetnek a tejtermékek árai
Fotó: Shutterstock

Itthon az import, Romániában a magyar tej kavarhat be

Tejfelesleg alakult ki Európában, ami lefelé nyomja a tej és tejtermékek árát a magyarországi piacon is. Például emiatt csökkenhetnek a vaj- és sajtárak. Mindemellett az olcsó magyar tej miatt aggódnak a román tejtermelők.


Árcsökkenés a tejágazatban

Két hónapja csökkennek a tejfelvásárlási árak az Európai Unióban, ráadásul tejfelesleg alakult ki a piacon Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója szerint. Ez az árcsökkenés köszön vissza például egyes vaj- és sajttermékek árában idehaza.

Magyarország tejágazata – és itt gondolok a tejtermelésre vagy a tejfeldolgozásra – csupán egy-másfél százaléka az uniós piacnak. Nem mi fújjuk a passzátszelet, a magyar tejpiac nagyon kitett az uniósnak. (…) Ha Európában akár az infláció csökkenése, akár a túlkínálat miatt elindul az árak lassú visszarendeződése, akkor mi tudjuk, hogy néhány hónapon belül itt is elindulnak lefelé az árak

- nyilatkozta az ügyvezető-igazgató InfoRádióban.

Hozzátette, a nyerstejnél kevesebb, mint 1 százalékkal csökkentek az árak (a kilogrammonkénti átlagára decemberben 222 forint, januárban 223 forint volt) az utóbbi két hónapban, de a szerződéseken kívüli spot- vagy azonnali ügyleteknél (a nyerstejügyletek 5-10 százalékát érinthetik), ahol jellemzően a tejfelesleg cserél gazdát, ott az árszint jelentősen visszaesett.

Elmondta, szerte Európában van tejfelesleg. Ha az például sajtimport formájában eljut Magyarországra, akkor árcsökkenést generál. Nagyjából minden második kilogramm Magyarországon polcra került sajt külföldről érkezik. A vajaknál és a joghurtoknál pedig 60-70 százalékos az import aránya.

Olcsó magyar tejben fürödhet Románia

Amíg itthon az importtej, a szomszédban a magyar tejexport nyomhatja lefelé a tejtermékek árát. Dorin Cojocaru, a romániai tejfeldolgozók szakmai érdekvédelmi képviseletének (APRIL) elnöke szerint 2022 is viszontagságos volt a román tejtermelőknek, és az idei is az lesz. Ennek oka, hogy Romániát elárasztja a szomszédos országokból dömpingáron érkező olcsó tej.

Az elkövetkező hat hónap nehéz lesz a fogyasztók, a feldolgozók és a gazdák számára is. A piac nagyon változékony lesz. Az ár össze fog omlani. Magyarországról 1,85 lejért érkezik a gyár kapujához a 4 százalékos zsírtartalmú alapanyag literje, s ebben az árban benne van a szállítási költség is. Ilyen körülmények között hogyan tudnánk anyagilag fenntartani a hazai beszerzési láncot?

- mondta Cojocaru egy román képviselőházi meghallgatáson.

A Maszol.ro arról ír, a literenként 1,85 lejes importtej (kevesebb mint 150 forint) ellenére a romániai boltokban 9-10 lej (700-800 forint) a tehéntej literára. Ráadásul októbertől nagyon visszaesett a tejfogyasztás Romániában, valamint egyre több olcsó eu-s áru érkezik az országba.

The Conversation

Ne hagyd ki!