Nem örülnek a gazdák a száraz, enyhe időnek
Fotó: Shutterstock

Lehet utálni az esőt, de most nagyon kellett

Veszélybe kerülhetnek az őszi vetések, amennyiben nem tud jelentős mennyiségű csapadékkal feltöltődni a talaj hamarosan. 2021 az elmúlt több mint száz év egyik legszárazabbja volt hazánkban, a kevés csapadékkal járó időjárás pedig tovább folytatódhat az idén is.


Csapadékra van szüksége a talajnak

Egy kevés kivételtől eltekintve (az ország délnyugati és északkeleti részét leszámítva) az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint 50-90 milliméternyi nedvesség hiányzik a talaj legfelső, egy méteres rétegéből. Ez nem meglepő, hiszen az elmúlt 120 év egyik legszárazabbja volt a tavalyi. Annak folytatásaként pedig nagyon úgy fest, hogy idén is elmaradhat a talajok nedvességgel való szokásos téli feltöltődése – írja az Infostart.hu.

Az említett rétegben jelenleg átlagosan 60 - 70 százalékos szinten áll a talajnedvesség. Ennek az aránynak jellemzően meg kellene közelítenie a 100 százalékot is ebben az időszakban. Vannak ráadásul olyan területei az országnak (például Budapest környéke és az Alföld északi és nyugati részei), ahol a talaj legfelső 20 centiméterében ez az arány a kritikus 40 százalék környékén áll. Egy elhúzódó száraz időszak pedig beláthatatlan további károkat okozhatna az agráriumban.

Megoldás lehetne a jelenlegi helyzetre a mezőgazdasági területek öntözése, az azonban óriási és költséges beruházás. Ezen kívül számos feltételnek kell megfelelnie annak a gazdának, aki öntözni szeretne. Részben az említett okok miatt is jelenleg csupán a hazai mezőgazdasági területek 2 százalékán folyik ilyen jellegű tevékenység – írja a cikk.

A szárazság miatt károkról egyelőre nem beszélhetünk

Heti szinten jelentjük mi is az időjárás várható alakulását a gazdák számára a met.hu adataira támaszkodva. A néhány nappal ezelőtti előrejelzés szerint az őszi vetések továbbra is jó állapotban vannak, bár az ország nagyobb részénnek valóban hatalmas szüksége lenne a csapadékra.

A télen azonban eddig nem volt olyan időjárás, mely károsította volna a táblákat. A talaj fölső néhány centiméteres rétege pedig az elmúlt hetekben tényleg nagy területen kiszáradt. A téli fagyok miatt fölpuhult és fölaprózódott fölső réteget pedig az elmúlt időszakban többször előforduló viharos szél sokfelé fölkapta és elhordta, nem csak a szántásokról, hanem a vetésekről is.

A folytatásban várható enyhe idő sem kecsegtet túl sok jóval, hiszen még túl korai. A növényekben túl hamar megindulhat a nedvkeringés, így a tavasszal szinte biztosan érkező fagyok károkat okozhatnak. Az éjszakai fagyok azonban visszafoghatnák a növényeket.


Ne hagyd ki!