A csípős ételek megítélése legalább annyira vegyes, mint a fogyasztásuk egészségügyi hatásai. Kutatások mutatnak rá, a tüzes ételek hogyan befolyásolhatják a fogyasztóik egészségét.
A csípős ételek hatása a szervezetre
Amennyiben valaki nagyon csípős ételt fogyaszt, annak rövidtávú hatásait rögtön érezheti. Ilyen például a kellemestől a kínzóan égetőig terjedő érzés a nyelven, az ajkakon és a szájban. Azonban nagyobb mennyiségtől felléphetnek olyan kellemetlenségek is, mint az emésztőszervi diszkomfort, a fejfájás vagy a hányás. Továbbá különösen rossz hatásai lehetnek azokra, akik gyulladásos bélbetegséggel küzdenek.
Amennyiben a csípős, fűszeres élelmiszerek nyomán kellemetlen panaszokat tapasztalunk, így akár migrént, alhasi fájdalmat, hasmenést, akkor érdemes inkább kiiktatni azokat az étrendünkből. Még akkor is, ha egyes kutatások szerint a csípős ételek hasznosak lehetnek az ételfertőzések, ételmérgezések megelőzésében
- idézi Paul D. Terryt, a Tennessee Egyetem epidemiológus professzorát a Házi Patika.
A csípős ételek fogyasztásával kapcsolatban voltak vizsgálatok az elhízással, a szív- és érrendszeri betegségekkel, a rákbetegségekkel, az Alzheimer-kóral, a gyomorégéssel és -fekéllyel, pszichológiai zavarokkal, a fájdalomtűrő képességgel, valamint a korai halálozással összefüggésben is. Ezek a kutatások rendre vegyes eredményeket mutattak. Például a gyomorégést egyértelműen okozhatnak a tüzes ételek, azonban mégsem valószínű, hogy a gyakori fogyasztásuk emelné a korai halálozás kockázatát. Sőt, úgy tűnik, valamelyest csökkentheti is azt.
Magyarországon is termesztik a világ legerősebb chilipaprikáját
Egyébként Magyarországon is többen foglalkoznak chilipaprikák termesztésével. Például Vass László Kiskunhalas közelében, Füzespusztán egy 150 négyzetméteres üvegházban termeszt ilyen paprikákat. Ő tavaly váltotta ki az őstermelői igazolványt és a kistermelői engedélyt.
Mindenkinek más a hobbija, nekem az, hogy chilit termesztek, és különféle termékeket, őrölt paprikát, chilipelyhet, paprikakrémet állítok elő. Mivel óriási a kereslet ezekre a termékekre, elmondhatom, hogy olyan hobbit találtam, ami nem viszi, hanem inkább hozza a pénzt
- idéztük korábban a gazdát.
Vass László többféle chilit termeszt. Foglalkozik például a Habanero számos változatával, a Scorpion egyes fajtáival, piros és sárga Jalapenoval, de a kedvence a Carolina Reaper, ami a Guinness World Records szerint a világ legcsípősebb paprikája.
A csípősséget a Scoville-skálával mérik (Scoville heat units, azaz SHU). A Carolina Reaper átlagos csípőssége 1.569.300 SHU. Összehasonlítás gyanánt: a legerősebb cseresznyepaprikák csípőssége nagyjából 5.000 SHU.
A gazda megjegyezte, a megfelelő szintű chilifogyasztása egészségügyi előnyökkel is járhat. A kutatások szerint segíthet a vérnyomás csökkentésében, javíthatja a vércukorszintet és támogathatja a szív- és érrendszer egészségét is.