Rendkívül népszerűek a chilipaprikából készült termékek Magyarországon
Fotó: Shutterstock

Itthon is termesztik a világ legerősebb chilipaprikáját

Jelentős a kereslet a különböző chilipaprikákból készült termékekre Magyarországon. Ezért nem is olyan meglepő, hogy hazánkban is számos chilifajtát termesztenek, köztük a világ legerősebbikét. Viszont a hagyományos fűszerpaprika-termesztéssel egyre kevesebben foglalkoznak idehaza.


Nagyon népszerűek a chilipaprikák Magyarországon

Vass László Kiskunhalas közelében, Füzespusztán egy 150 négyzetméteres üvegházban foglalkozik chilipaprikák termesztésével. Ő tavaly váltotta ki az őstermelői igazolványt és a kistermelői engedélyt.

Mindenkinek más a hobbija, nekem az, hogy chilit termesztek, és különféle termékeket, őrölt paprikát, chilipelyhet, paprikakrémet állítok elő. Mivel óriási a kereslet ezekre a termékekre, elmondhatom, hogy olyan hobbit találtam, ami nem viszi, hanem inkább hozza a pénzt

- nyilatkozta a gazda az Agroinformnak.

Vass László többféle chilit termeszt. Foglalkozik például a Habanero számos változatával, a Scorpion egyes fajtáival, piros és sárga Jalapenoval, de a kedvence a Carolina Reaper, ami a Guinness World Records szerint a világ legcsípősebb paprikája.

A csípősséget a Scoville-skálával mérik (Scoville heat units, azaz SHU). A Carolina Reaper átlagos csípőssége 1 569 300 SHU. Összehasonlítás gyanánt: a legerősebb cseresznyepaprikák csípőssége nagyjából 5 000 SHU.

A gazda megjegyezte, a megfelelő szintű chilifogyasztása egészségügyi előnyökkel is járhat. A kutatások szerint segíthet a vérnyomás csökkentésében, javíthatja a vércukorszintet és támogathatja a szív- és érrendszer egészségét is.

Egyre kevesebben foglalkoznak a hagyományos fűszerpaprika termesztésével Magyarországon

Egyébként romlott a hagyományos fűszerpaprika-termelők helyzete az elmúlt években Magyarországon. A korábbi 15-20 ezer helyett manapság körülbelül 1500 hektáron foglalkoznak a növénnyel. A fajszi Szabadi Árpád és az apja még gazdálkodnak vele. Ők a klasszikus fűszerpaprika-termesztés visszaesését leginkább a klímaváltozással, a termelési költségek növekedésével, a munkaerőhiánnyal, illetve a piaci pozíciók romlásával magyarázzák.

Pár évvel ezelőtt 104 hektár volt termőterület, jelenleg 64 hektáron folyik a termelés. Ez jelentős visszalépés, de úgy alakultak a körülmények, hogy kénytelenek voltunk szűkíteni. Ekkora terület jelentős kézimunkaigényt jelent. Ha csak a kapásokra gondolunk, ma már nehezebb munkásembert találni, mint régen. Hála Istennek, egyre jobbak a fajták, szebb és nagyobb mennyiségű termést tudnak adni az új hibridek. Így a kevesebb tényleg több, a kisebb területen ugyanannyit termelhetünk, mint tavaly a 75 hektáron

- nyilatkozta a gazda.

Hozzátette, ők a Kalocsai 622-es és a Szegedi 80-as fűszerpaprikákat preferálják, melyek nem túl ellenállók a betegségekkel szemben, viszont kiválóak a szín- és zamatanyagaik. Egyébként összesen 15 fajtával dolgoznak, köztük néhány csípőssel is, például a Hetényi parázzsal.

Elmondta, a kiváló magyar hibrid fűszerpaprika magjai rendkívül drágák, így nehéz nyereségesen termelni. A hagyományos fajták szemenként 0,2-0,3 forintba kerülnek, de például az F1-esek magjai 8-16 forintba.

Ne hagyd ki!