Szelídgesztenye ezért fogyasszuk
Fotó: Shutterstock

Itt egy igazi őszi csemege, ami jót tesz egészségünknek is

A szelídgesztenye nemcsak finom, de nagyon sok vitamint is tartalmaz, melyek egészségmegőrző hatásukon túl hozzájárulnak immunrendszerünk védelméhez is. Közeledik a betakarítása.


A szelídgesztenye szeptember végétől márciusig kapható a piacokon. Figyeljünk arra, hogy olyan nagyobb szemeket válasszunk, amelyeken nincsenek sérülések. A jó gesztenye fényes, kissé olajos tapintású, a felülete sima. Otthon úgy győződhetünk meg arról, hogy friss-e, hogy vízbe tesszük, és ha felemelkedik a felszínre, akkor már romlott. A gesztenyebél akkor jó, ha krémesfehér színű, húsos és sűrű - írja a Greendex.hu oldal.

A gesztenye maghéját bevágva piríthatjuk nyílt tűzön, a héjától megtisztítva kandírozhatjuk, főzés után pedig meghámozva készíthetünk belőle pürét, ami sütemények és mártások ízesítésére is kiváló. Magas szénhidráttartalma miatt a gabona- és burgonyaféléket is helyettesítheti az étrendekben.

Így hat az egészségre


A gesztenye gazdag antioxidáns hatású E-vitaminban, de igen magas a B1-, B2- és B6-vitamin-tartalma is. C-vitamin-tartalma is jelentős, ami azonban magas hőkezelés esetén csökken. Ásványi anyagokban is bővelkedik: tartalmaz nátriumot, káliumot, kalciumot, foszfort, rezet, vasat és magnéziumot is. Zsiradékot csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz. Természetes formában megtalálható benne az ómega-3 zsírsav, ami nélkülözhetetlen az egészséges sejtműködéshez. Élelmirost-hányada jelentős, ennek köszönhetően többek között csökkenti az éhségérzetet, elősegíti a jó bélműködést, illetve a rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában is - jegyzi meg cikkében az Agroinform.

Kevés terem, nagy az igény, kell az import

Korábban megírtuk, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) tájékoztatása alapján hazánkban 281 hektáron termesztettek szelídgesztenyét 2023-ban. Az országos éves termésmennyiség 150-300 tonna között változott az elmúlt években, ami a helyi feldolgozóknak sem volt elegendő. Ehhez jellemzően 2000–2500 tonna gesztenyeimport társult durván 1–1,2 milliárd forint értékben, jellemzően Olaszországból.

Ne hagyd ki!