Jó hírekkel is szolgáltak a hazai élelmiszeripar meghatározó szereplői
Fotó: Shutterstock

Ezek az élelmiszerek drágulhatnak jövőre

Óriásit emelkedtek az élelmiszeripari vállalkozások költségei idén Magyarországon, ami magával hozta a termékeik árának elszállását. A drágulás miatt visszaesett a kereslet az élelmiszerekre. Megállhat az alapanyagok áremelkedése jövőre, de az első negyedévben várható egy jelentősebb élelmiszer-drágulás.


Óriási volt idén az élelmiszer-drágulás

Éves alapon 21,1 százalékos volt az általános infláció októberben Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. Az elmúlt egy évben a háztartási energia (64,4 százalékkal), valamint az élelmiszerek (40 százalékkal) árszintje emelkedett a leginkább.

A Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián Giacomo Pedranzini, a Kometa 99 Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a rendkívüli dráguláshoz hozzájárulhatott az is, hogy az elmúlt években nagyon alacsony volt az élelmiszerek ára, és most bekövetkezett egy ár-újrapozicionálás.

Pár terméknél 5 százalék az áfa, de a legtöbb esetben 125 forintból 27 az államé. A termelési lánc alsó részein nagy volatilitással szembesülünk. Van, amikor a termelők nevetnek és a feldolgozók sírnak. Van, amikor fordítva. Az akciók kapcsán fontos megemlíteni, hogy sokszor túlzásukba esünk. A normál árak túl magasak, utána akár 40-50 százalékot is engedhetnek az áruházak. De felteszem a kérdést: nem lenne jobb, ha például kisebb akciókkal, de alacsonyabb normál árakkal működne a kereskedelem?

- idézi a Kométa igazgatóját az Agrárszektor.

Megállhat az alapanyagok áremelkedése

Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke pedig arról beszélt, hogy az alapanyagoknál az árak tetőzése várható, bár a háború következményei és az időjárás még keresztül húzhatja a számításokat.

Optimizmusra vall, de várhatóan az alapanyagok ára nem emelkedik tovább, sőt, több esetben csökkenésre is lehet számítani. Lehetnek termények, melyek már az első negyedévben is csökkenhetnek, a többi a második félévtől

- közölte a Szövetség elnöke.

Az első negyedévben lehet egy nagyobb élelmiszerár-emelkedés

Horváth Ferenc, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. élelmiszeripari cégvezetője is bízik benne, hogy nem emelkednek tovább az árak. Ők úgy látják, hogy a termékek elértek egy olyan árszintet, ami a fogyasztás csökkenéséhez vezetett, és ez az egész országban meglátszik az értékesítésben. Azonban volt, aki nagyobb élelmiszer-drágulásra figyelmeztetett.

Most egy az egyben az látszik, hogy beépül januártól az összes olyan költség, ami idén folyamatosan, egymást követően, hónapról hónapra bekerült a „rendszerbe”. Azt gondolom sajnos, hogy januártól vagy az első negyedévtől nagyon komoly élelmiszer-áremelkedést kell elérnie az egész integrációnak

- fogalmazott Ruck János, a Gallicoop Zrt. operatív vezérigazgatója a rendezvényen.

Ne hagyd ki!