550 európai kutató tiltakozik az erdőgazdálkodás átalakítása miatt
Fotó: Shutterstock

Irtó nagy vita az európai erdőgazdálkodásról

Több mint félezer európai kutató szólította fel az Európai Bizottságot, hogy ne korlátozzák az erdőgazdálkodást a tagállamokban, mert károkat okozhatnak vele. Mindeközben Magyarországon is fókuszba került az ágazat az energetikai problémák miatt.


Kutatók tiltakoznak az európai erdőgazdálkodás korlátozása miatt

Levélben, 550 szakember aláírásával hívták fel az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy nincs értelme korlátozni a fakitermelést a tagállamokban, mivel az erdőgazdálkodás egyébként is klímasemleges és fenntartható. Viszont károkat okozhat, ha az erdei erőforrásokat kizárják az energetikai válságkezelésből – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Az Európai Parlament nemrégiben döntött arról, hogy elveti a fa elismerését megújuló energiaforrásként. Azonban a kutatók szerint a megfelelően kezelt erdők a fát megújuló energiaforrássá teszik. Tény, hogy a kitermelt fákat építőanyagként és energiatermeléshez szükséges tüzelőanyagként használják, de a faanyag mennyiségét állandóan fenntartják és megújítják az állományt.

A fakitermelés és az újratelepítés körforgása nélkül az erdő szén-dioxid-csökkentő potenciálja is jelentősen csökken, hiszen a legtöbb szén-dioxidot a fiatal állományok veszik fel a növekedési és fejlődési fázisban. Az érintett erdőterületek kizárása a gazdálkodásból egyébként sem valószínű, hogy növeli a terület biológiai sokféleségét.

Változtak a fakitermelés szabályai

Magyarországon mindeközben lazított a kormány a fakitermelésre vonatkozó szabályokon a hazai tűzifaellátás biztosítása miatt.

A természetvédelmi övezetekben ezentúl könnyebb tarvágásra engedélyt szerezni, valamint a vágás az eddigiektől nagyobb területre is kiterjedhet. Nem kell alkalmazni korlátozást a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben sem. Elrendelik, hogy ha egy védett területen termelnek egy idegenhonos fajokból álló erdőt, akkor a helyére nem kell őshonos fajokat telepíteni. Emellett a nemesebb fafajok letermelt területeit is elegendő sarjról megújítani.

A tejesen állami tulajdonú erdőkben innentől lazább szabályok vonatkoznak a vágásérettségi kor megállapítására, aminek értelmében a fiatalabb állományok is kitermelhetők. Ezekben az erdészetekben a továbbiakban nem szükséges hatósági engedélyt kérni az termelendő erdőrészlethez vezető utak kialakításához sem. Erdőtervben nem szereplő fakitermelésre pedig már az erdőgazdálkodásért felelős miniszter is utasítást adhat.

Reagáltak az erdészek az aggályokra

Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) közleményben reagált a hírre a kormányrendeletet követő jelentős társadalmi/környezetvédelmi aggályok miatt. Felhívták rá a figyelmet, hogy a rendelet nem utasításokat, hanem lehetőségeket tartalmaz. Célja, hogy szükség esetén, átmenetileg meggyorsítsa a fenntarthatóan kitermelhető tűzifa piacra jutását.

Minden benyújtott fakitermelési terv előtt helyszíni bejárást tartanak a szakemberek. Ezután döntik el, hogy engedélyezik-e az erdőgazdálkodónak a termelést. Emellett a rendelet csak akkor lép életbe, ha az országnak gyorsan, nagy mennyiségű tűzifára lenne szüksége.

Ne hagyd ki!