Spanyol találmány a fekete fokhagyma
Fotó: Shutterstock

Kiderült, miért olyan sikeres a fekete fokhagyma

Különleges fermentálással állítanak elő fekete fokhagymát spanyolok. A termék világszerte kapós, hiszen számos bizonyíték van rá, hogy a fogyasztásának több, kedvező hatása van a szervezetre, mint a hagyományos, fehér terméknek. És a szaga sem kellemetlen.


Egyre népszerűbb a fekete fokhagyma

Spanyolországban fejlesztették ki a fokhagyma fekete színűre érlelésének a módját. A gyakorlatban ehhez friss fokhagymát használnak, amit 60-90 fokon, kontrolált atmoszférában, 80-90 százalékos páratartalom mellett fermentálnak – írja a FreschPlaza.

A folyamattal megnő a termék antioxidáns-hatékonysága, valamint számos fizika-kémiai tulajdonsága is módosul. Fokozódik a fokhagymafogyasztás után jelentkező gyulladásgátló hatás, illetve erősödik a vércukorszint-szabályozó tulajdonság is. A termék fogyasztásával mérsékelhető az oxidatív stresszt, valamint a kedvező, eredeti étrendi hatásait is megtartja a zöldség. Viszont eltűnik a fokhagyma kellemetlen szaga. Sőt, egyes szakértők szerint alkalmazható lehet akár rákellenes kezeléseknél is.

Az Agroinform megjegyzi, a fekete fokhagymáról a Journal of Molecular Sciences folyóirat közölt jelentősebb összefoglalót.

Zsugorodik a hazai fokhagymaágazat

Egyébként 2018-ban még 1250 hektáron termesztettek fokhagymát Magyarországon. A 2022-t megelőző öt évben pedig rendre 5,2-7,9 ezer tonna között takarítottak be a hazai termelők a zöldségből. Ehhez képest tavalyelőtt csupán 815 hektáron ültettek foghagymafajtákat az országban, és 5,5 ezer tonna termést sikerült begyűjteni. Tavaly pedig 800 hektárig zsugorodott a termőterület.

Jellemzően a szaporítóanyagot a hazai termelők is ugyanabból a forrásból szerzik be, mint a többi európai nagy termelő ország. Ugyanakkor a termelési körülmények nagyban befolyásolhatják az ízt és a beltartalmat. A magyar fokhagyma beltartalmilag értékesebb a szubjektív érzékszervi vizsgálatok szerint. Illatban, ízben felülmúlják a külföldi termékeket

- idéztük korábban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményét.

Az éves fokhagymaexportunk jellemzően 400-700 tonna. Ezzel szemben az importunk 900 ás 2500 tonna között alakul. 2022-ben hatszoros túlsúlyban volt a termék behozatala a kivitelhez képest, és az előbbi értéke nagyjából két és félszer volt nagyobb, mint 2018-ben. A fokhagyma ára 63 százalékot emelkedett 2018 és 2022 között Magyarországon.

Azonban nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte csökkent a fokhagymatermés volumene az utóbbi években. Ráadásul az Európai Unió 2022 óta nettó beszállítói pozícióban van. Akkor Kínából 26,5 ezer, Egyiptomból 8,5 ezer, Argentínából pedig 3,4 ezer tonna fokhagyma került az uniós piacokra, így főképpen ezek pótolták az európai termékeket a kínálatban.

Ne hagyd ki!