Milliárdokba kerülhet egy átlagos méretű, modern gombafarm
Fotó: Shutterstock

Költséges üzlet, de nagyban megérheti a gombatermesztés

Nem kímélték a gazdasági nehézségek az hazai gombaágazatot sem. Különösen a termelési költségek, azon belül az energiaárak elszállása nehezítette az ágazat helyzetét. Viszont lényeges kereslet van a gombára, valamint aki belevág a termesztésébe, támogatást kaphat.


A gombaágazatot is rosszul érintették a gazdasági gondok

Igen energiaigényes a gombatermesztés, ezért az elszálló energiaárak komoly gondot okoztak a hazai termelőknek. Emellett például az alapanyag-ellátási láncok szakadozásával, a munkaerőhiánnyal és összességében az inputanyagok drágulásával is szembe kellett néznie az ágazatnak a közelmúltban. Azonban fejlesztésekkel, külföldi munkaerő alkalmazásával és áremeléssel több ágazati szereplő kezelni tudta a problémákat.

Mindezek ellenére az elmúlt hónapokra jellemző extrém élelmiszerdrágulás jóval kevésbé érintette a gombákat, mint például a húsokat, a tejtermékeket vagy a pékárut. Emellett az egyébként is gyorsan növekvő gombafogyasztás mellett szól például, hogy B2-, B3- , B5- és D-vitaminokban, folsavban, foszforban, szelénben, káliumban, valamint antioxidánsokban gazdag élelmiszer, amely akár vegán és vegetáriánus étrendek, valamint húspótló termékek alapanyaga is lehet.

Nem olcsó beruházás modern gombafarmot építeni

Egyébként egy modern gombafarm építésének a költségei igen magasak, hiszen speciális épületet és berendezéseket igényel a termelés. Tavaly augusztusban arról írtunk, egy átlagos méretű, 9500 négyzetméter termőterület kialakításához szükséges beruházás nagyjából 5,7 millió euróba kerülhet. Ez mostani árfolyamon több, mint 2,1 milliárd forint, azonban az építési költségek azóta egészen biztosan növekedtek.

Viszont igen nagy igény mutatkozik a gombára. Ráadásul a gombapiac összetett éves növekedési rátája 9,7 százalék körül alakulhat a 2022-2030-as időszakra vonatkozó előrejelzések szerint.

Az Agrárszektor pedig arról ír, évek óta lehet pályázati forrásokhoz jutni gombafarmok létrehozására. Jelenleg a kertészet fejlesztési keretében lehet gomba-előállító üzemek fejlesztésének támogatására pályázni. Az igényelhető legmagasabb támogatás például az Agaricus (csiperkék) nemhez tartozó, ehető gombáknál megközelítheti a 215 ezer eurót (jelenlegi árfolyamon durván 81,5 millió forint).

Nem növény és nem állat

Egyébként a gombák nem növények, hiszen az élővilág egy önálló országát alkotják. Egyes fajainak fontos szerepük lehet például a mellrák elleni küzdelemben. A fogyasztásra alkalmas példányok pedig erősíthetik az immunrendszert, és csökkenthetik a vastagbél-, a mell-, a gyomor- és a prosztatarák kockázatát. Ezenkívül D-vitamint és hosszú szénláncú poliszacharidokat is tartalmaznak, amelyek segíthetnek a nátha leküzdésében. A megfelelő gomba tápértékéhez úgy is hozzá lehet jutni, ha megfőzik. Nem szabad nyersen fogyasztani.

Ne hagyd ki!