Közelednek az ünnepek, így a pontyszezon is
Fotó: Shutterstock

Van elég minőségi magyar ponty, de milyen áron?

A szakmai szervezetek szerint a halak közül idén is pontyra lesz a legnagyobb kereslet az ünnepi szezonban. Úgy látják, kiváló minőségű hazai halak kerülnek a kínálatba, de egy másik jó hírrel is szolgáltak, mégpedig az árakkal kapcsolatban.


A tavalyinál olcsóbb lehet a kiváló minőségű hazai ponty

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), valamint a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) tájékoztatása alapján a tavalyinál kedvezőbben alakult a 2023-as időjárás a hazai halágazat szemszögéből. A sok csapadék hozzájárult a halastavak megfelelő vízszintjéhez, így optimális életfelteleket tudtak teremteni a halaknak a halgazdaságokban.

Csökkentek a takarmányárak is, így mérséklődtek az ágazat termelési költségei. Igaz, idén elsősorban a tavaly, magas áron megvásárolt takarmányt használták fel a termelők. Emiatt az árcsökkenés kedvező hatásai leginkább jövőre érvényesülhetnek a kiskereskedelmi árakban.

Azonban enélkül is mérséklődik a hazai, ünnepi halkínálat árszintje a tavaly decemberi árakhoz képest. Valószínűleg idén is a halak közül a ponty lesz a legkeresettebb itthon, amiből egy élő példány kilója 1790-2300 forint között alakulhat a kereskedőknél. Az élő harcsa árcédulája pedig kilónként 4000 forint környékén változhat.

3D-nyomtatott vegán „lazac” került osztrák boltok polcaira

Egyébként a Revo Foods élelmiszer-technológiai startup által 3D-nyomtatott vegán „lazactermék” jelent meg ausztriai boltokban. Az IFLScience szerint ez lehet az első 3D-nyomtatással készülő élelmiszer, ami kiskereskedelmi forgalomba került.

A lazacalternatíva - más húspótló termékekhez hasonlóan – olyan mikoproteinből készül, amely fonalas gombákból származik. A termék igen egészséges, hiszen számos vitamint és omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. Emellett a 9,5 százalékát tehetik ki fehérjék. Igaz, ez kevesebb mint a fele egy hagyományos lazachús fehérjetartalmának, ami durván 22 százalék.

A technológia nagy előnye, hogy fenntarthatóbbá teheti az élelmiszertermelést. Márpedig a fenntarthatóság különösen nagy gondot jelent a halászati ágazatban. A számítások alapján a globális halállomány 34 százaléka lehet túlhalászott.

Emellett az élelmiszeripar felelős a globális üvegházhatású gázkibocsátás több mint egynegyedéért. Azonban a Revo Foods honlapja szerint a vegán „lazac” 3D-nyomtatása 77-86 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki és 95 százalékkal kevesebb édesvizet használ fel, mint az élő lazac kifogása és feldolgozása

Ne hagyd ki!