Finnország és az Egyesült Királyság bortermelése is fellendülőben van. Ehhez leginkább a változó klíma ad lehetőséget, azonban a finneknél szükség van némi törvénymódosításra is az ágazat további fejlődéséhez.
A klímaváltozás és egy törvénymódosítás is kedvezhet a finn borászoknak
Egyre több borászat indul Finnországban, ami leginkább az ország változó klímájának köszönhető. Igaz, a legtöbb amatőr, illetve profi szőlész-borász egyelőre csak kísérletezik a különböző szőlőfajtákkal. Leginkább azt vizsgálják, melyek érezhetik jól magukat ezeken a területeken.
Azonban a finn borászat térnyerése előtt nemcsak a hűvös klíma jelentett eddig akadályt, hanem a helyi törvények is. Ugyanis az érvényes szabályok szerint a Finnországban szőlőből készült italok nem minősülnek bornak. Nem viselhetik ezt a megjelölést, így borként kereskedelmi forgalomba se kerülhetnek. A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, helyette alacsony alkoholtartalmú szeszes italnak vannak minősítve. Emiatt értékesíteni vagy reklámozni sem lehet finn borokat. Sőt, importborokat is csak egy állami tulajdonban lévő, a piacon monopol helyzetben lévő vállalat értékesíthet.
Viszont fordulat várható a finn borpiacon, miután a Finn Bortermelők Szövetségének sikerült elérnie, hogy a Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztérium változtasson a szabályokon. A kormány programot dolgozott ki annak érdekében, hogy Finnországot teljes értékű borvidékké tegye. A tervezett módosítások alapján az Európai Unióban működő meghatározás szerint fogják kérelmezni a borvidéki státuszt. Azonban az ügyben csak 2028-ban várható döntés.
Felemelkedőben vannak angol borászatok is
Azonban nemcsak a finn borszektor emelkedhet fel északon. Például a dél-angliai Kent megyei Appledore-ban pinot noir-ból termett kiemelkedő minőség tavaly. Charlie Holland, a Gusborne Birtok vezetője szerint a kiváló termés nem véletlen: a klímaváltozás miatt mára a terület adottságai közel azonosak a 70-es 80-as évekbeli Champagne-éval.
A területen jellemzően pinot noir-ból, chardonnay-ból és rizlingből állítanak elő pezsgőket és hagyományos borokat.
Ritkán tűnnek fel új borrégiók a világban. Pedig Angliában manapság kiváló minőségő pezsgőt tudunk előállítani, mivel hosszabb lett a mezőgazdasági szezon és megfelelővé vált a klíma is
- nyilatkozta a borász.
Lehetséges problémákra figyelmeztetnek a szakértők
Azonban Alistair Nesbitt kutató, az Egyesült Királyság borászatáról készülő tanulmány egyik szerzője arra figyelmeztet, nagyon gyorsan változik az éghajlat, és emiatt a klímához alkalmas szőlőfajták is sebesen cserélődnek az angliai vidékeken. Ez megnehezíti a hosszabb távú tervezést, valamint veszélyeket rejt a természetre és a borászatokra is.