A változó klíma nyertesei lehetnek az észak-európai borászok
Fotó: Shutterstock

Készüljünk fel: jönnek az észak-európai borok

Finnország és az Egyesült Királyság bortermelése is fellendülőben van. Ehhez leginkább a változó klíma ad lehetőséget, azonban a finneknél szükség van némi törvénymódosításra is az ágazat további fejlődéséhez.


A klímaváltozás és egy törvénymódosítás is kedvezhet a finn borászoknak

Egyre több borászat indul Finnországban, ami leginkább az ország változó klímájának köszönhető. Igaz, a legtöbb amatőr, illetve profi szőlész-borász egyelőre csak kísérletezik a különböző szőlőfajtákkal. Leginkább azt vizsgálják, melyek érezhetik jól magukat ezeken a területeken.

Azonban a finn borászat térnyerése előtt nemcsak a hűvös klíma jelentett eddig akadályt, hanem a helyi törvények is. Ugyanis az érvényes szabályok szerint a Finnországban szőlőből készült italok nem minősülnek bornak. Nem viselhetik ezt a megjelölést, így borként kereskedelmi forgalomba se kerülhetnek. A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, helyette alacsony alkoholtartalmú szeszes italnak vannak minősítve. Emiatt értékesíteni vagy reklámozni sem lehet finn borokat. Sőt, importborokat is csak egy állami tulajdonban lévő, a piacon monopol helyzetben lévő vállalat értékesíthet.

Viszont fordulat várható a finn borpiacon, miután a Finn Bortermelők Szövetségének sikerült elérnie, hogy a Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztérium változtasson a szabályokon. A kormány programot dolgozott ki annak érdekében, hogy Finnországot teljes értékű borvidékké tegye. A tervezett módosítások alapján az Európai Unióban működő meghatározás szerint fogják kérelmezni a borvidéki státuszt. Azonban az ügyben csak 2028-ban várható döntés.

Felemelkedőben vannak angol borászatok is

Azonban nemcsak a finn borszektor emelkedhet fel északon. Például a dél-angliai Kent megyei Appledore-ban pinot noir-ból termett kiemelkedő minőség tavaly. Charlie Holland, a Gusborne Birtok vezetője szerint a kiváló termés nem véletlen: a klímaváltozás miatt mára a terület adottságai közel azonosak a 70-es 80-as évekbeli Champagne-éval.

A területen jellemzően pinot noir-ból, chardonnay-ból és rizlingből állítanak elő pezsgőket és hagyományos borokat.

Ritkán tűnnek fel új borrégiók a világban. Pedig Angliában manapság kiváló minőségő pezsgőt tudunk előállítani, mivel hosszabb lett a mezőgazdasági szezon és megfelelővé vált a klíma is

- nyilatkozta a borász.

Lehetséges problémákra figyelmeztetnek a szakértők

Azonban Alistair Nesbitt kutató, az Egyesült Királyság borászatáról készülő tanulmány egyik szerzője arra figyelmeztet, nagyon gyorsan változik az éghajlat, és emiatt a klímához alkalmas szőlőfajták is sebesen cserélődnek az angliai vidékeken. Ez megnehezíti a hosszabb távú tervezést, valamint veszélyeket rejt a természetre és a borászatokra is.

Az angol borászatok fejlődése a statisztikákon is látszik. A WineGB szakmai szervezet adatai szerint az elmúlt nyolc-kilenc évben az ország szőlőületvényeinek a területe megduplázódott. Azonban még mindig nem jelentős, mintegy 3800 hektár, ami a Champagne borvidék nagyjából tizede. Viszont a jó minőségű angliai pezsgőkre egyre nő a bel- és külföldi kereslet is.

Ne hagyd ki!