Auga, a metánhajtású traktor
Fotó: Auga

A 400 lóerős, állati hulladékkal hajtott erőgép dolgozik ebben a gazdaságban

A litvániai székhelyű Auga csoport három évvel ezelőtt megvizsgálta a teljes kibocsátását, és kiszámította, hogy a 30 százalék a fosszilis tüzelőanyagok használatából származik. Ezért nekilátott egy új, alternatív energiaforrással működő traktor kifejlesztésének.


Az eredmény az Auga M1, egy 400 lóerős gép, amely hibrid biometán-elektromos rendszert használ a meghajtásához, és amelyet 2021 végén mutattak be először a nyilvánosságnak. Ebben a szezonban a traktor három különböző változatát tesztelik a vállalat gazdaságaiban, és az eredményeket beépítik a végleges változatba, amely valamikor a jövőben kerül forgalomba. A traktorok tervezésében áttörést jelentő gép fő állítása az, hogy 12 órán át képes üzemanyag-utántöltés nélkül működni.

Fotó: Auga

Ha mégis tankolni kell, a metánt olyan tartályokban tárolják, amelyek cserélhetők, és nem a traktor fedélzetén töltődnek fel. A vállalat szerint ez megoldotta a más konstrukciókat sújtó korlátozott hatótávolságot és a tankolási problémákat. A vállalat azt is elmagyarázza, hogyan sikerülhet mindez: amikor a traktor normál, nagy teljesítményt nem igénylő körülmények között működik, a megtermelt energiatartalékot az akkumulátorokban tárolja.

Az egyik titok, hogy nem pazarolja az energiát alacsony terhelés esetén, mivel egy viszonylag kicsi, de hatékony motort használ, amikor nincs szükség teljes teljesítményre. Ezután szükség esetén képes visszakapcsolni a főmotorra. Kestutis Juscius, az AUGA csoport vezérigazgatója szerint a biometán alternatív üzemanyagként való kiválasztása nem véletlen, mivel az Auga szerint ez az egyik legzöldebb bioüzemanyag. Az állati hulladékból összegyűjtött és biometánná alakított metán előállítási és felhasználási ciklusa során energiaegységenként több emissziót ellensúlyoz, mint amennyit kibocsát a cég elmondása szerint. Az Auga mintegy 39 ezer hektár ökológiai minősítéssel rendelkező termőföldet kezel, és több mint 1200 embert foglalkoztat, így bőven van lehetőség a tesztelésre.


Ne hagyd ki!