Alacsony szén-dioxid-kibocsátású műtrágyát fognak gyártani
Fotó: Shutterstock

A jól ismert sörgyártó beszállt a műtrágyaiparba

A világ egyik legjelentősebb sörgyártója, a Heineken is beszállt a műtrágyagyártásba. Többedmagával alakított egy céget, amely alacsony szén-dioxid-kibocsátású műtrágyák előállítását tűzte ki célul Európában.


Beszállt a Heineken a műtrágyagyártásba

A frissen alapított FertigHy alacsony szén-dioxid-kibocsátású és kedvező árú műtrágya előállítását tűzte ki feladatául európai gazdáknak. A céget olyan vállalatok hozták létre közösen, mint az EIT InnoEnergy, a RIC Energy, a MAIRE, a Siemens Financial Services, az InVivo és a Heineken. Az első üzemüket Spanyolországban fogják felépíteni. Később más európai országokban is lemásolnák a gyárat.

Az üzem évente több mint egymillió tonna alacsony szén-dioxid-kibocsátással jellemezhető, nitrogénalapú műtrágyát fog előállítani, 100 százalékban megújuló villamos energiával, zöld hidrogénből. Az építkezés a tervek szerint 2025-ben kezdődik

- idézi a cég közleményét az Agroinform.

Jelentős üvegházhatású gázkibocsátás köthető a mezőgazdasághoz

Hozzáteszik, az EU teljes üvegházhatású gázkibocsátásának a 13 százalékáért felelős a mezőgazdaság. Az európai gazdálkodók több mint 11 millió tonna nitrogénműtrágyát használnak fel évente.

Soha nem volt még ilyen sürgős a szén-dioxid-mentesítés és a műtrágyatermelés kollektív visszaszerzése. 2023-ban számos tényező is arra mutat Európában, hogy elérkezett az idő egy zöldebb és mindenki számára önellátó iparág létrehozásához. A FertigHy igyekszik majd újra kiépíteni az ellenálló képességet a megszakadt ellátási láncokkal szemben, miközben az élelmiszeripari értéklánc szén-dioxid-mentesítésének felgyorsításával elősegíti a mezőgazdasági ágazat szuverenitását és az ellátás biztonságát

- mondta José Antonio de las Heras, a FertigHy vezérigazgatója.

Romániában is elindult a műtrágyagyártás

Egyébként újra elindította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme május végén, a Marosvásárhely határában található Azomures, mely 2021 decemberében állította le a gyártást a magas energiaárak miatt.

A marosvásárhelyi műtrágyaüzem elsősorban a földgáz magas ára miatt volt kénytelen leállni. Tavaly nyáron többször próbát tettek a gyár újbóli beüzemelésére, de csak rövid időre sikerült fenntartani a gyártást. A gyár képviselői a bukaresti gazdasági portálnak megerősítették, a korábbi termelési kapacitás mintegy tíz százalékával indult újra az üzem. A gyártáshoz külföldről importált ammóniát használnak. Az üzem képviselői szerint ez olyan meg nem nevezett országból származik, ahol a földgáz ára jóval alacsonyabb a romániai áraknál.

Az Azomures Románia egyik legnagyobb gázfogyasztója, az éves román gázfogyasztás tíz százalékát használja el. Az üzem optimális működése idején 1,6 millió tonna műtrágyát gyártott, melynek 75 százaléka a román piacra került, a romániai farmok felét látta el műtrágyával. A 2012 óta a svájci Ameropa csoport tulajdonában levő gyár 1100 dolgozót foglalkoztat.

A horvátországi műtrágyamizériáról pedig ITT írtunk részletesen.

Ne hagyd ki!