Hatékony megoldásnak tűnik
Fotó: Shutterstock

Vegyszermentes rovarölő szert kevertek ki a hollandok

Holland kutatók kísérleteztek ki egy új, vegyszermentes növényvédő szert. A megoldásuk kártékony rovarok ellen nyújthat védelmet akár három hónapig. A találmányuk ötletét egy húsevő növény adta.


Hatékonynak ígérkező, vegyszermentes növényvédő szert fejlesztettek ki

Vegyszermentes növényvédő szert fejlesztettek ki a holland Wageningeni és Leideni Egyetem kutatói. Egy speciális, ragacsos anyagot permeteznek a növények leveleire, melyet rizsolaj turmixolásával állítanak elő. Ez három hónapig a leveleken marad, addig az eső sem mossa le. A növényen pici, ragacsos pontok keletkeznek miatta, melyen az olyan kártékony rovarok, mint például a tripszek, megakadnak. Így az anyag jelentősen csökkentheti az általuk okozott károkat, valamint a növényvédő szerek szükségességét is.

A felület ártalmatlan a nagyobb, hasznos rovarokra, melyek nem ragadnak bele a méretük miatt. Illetve a módszer egyéb előnye, hogy a rovarfajok nem tudnak rezisztenciát kialakítani ellene.

Viszont a permetezéskor ügyelni kell arra, hogy a szer ne kerüljön a növény ehető részeire.

Az Agroinform megjegyzi, az ötletet a húsevő napharmat ragacsos mirigyszőrei adták, melyek hasonló módon ejtenek csapdába rovarokat.

A kutatási eredményeik a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban jelentek meg.

Zebracsíkok segítenek a szarvasmarhákon a rovarok ellen

Ha a kártékony rovaroknál járunk: zebracsíkosra festik a szarvasmarháikat japán állattenyésztők. Így tartják azoktól távol a rovarokat. Az SCMP szerint a japán gazdák korábban vegyszeres permetezéssel próbálták védeni a marháikat a vérszívóktól és a legyektől. Azonban úgy tapasztalták, ezek ellen idővel képesek védekezni a rovarok, ezért egyre erősebb és drágább vegyszereket kellett vásárolniuk. Ellenben a festéses megoldás jóval olcsóbb.

Tudósok is vizsgálták a fekete-fehér csíkozás hatását. Megállapították, amíg a festetlen szarvasmarhák percenként akár 16-szor is csapnak a farkukkal, megrázzák a fejüket vagy dobbantanak a lábukkal, a festett állatok átlagosan ötször tesznek ugyanígy 60 másodperc alatt. Az utóbbiakon kevesebb a csípés, valamint kevésbé stresszesek, emiatt nagyobb a szaporulatuk.

A Plos One pedig arról ír, eddig egyetlen tanulmány sem foglalkozott vele, miért kerülik a zebramintás szarvasmarhákat a rovarok. Azonban a szakértők feltételezik, a csíkozás megzavarja a legyek és a szúnyogok mozgásérzékelését. Emiatt nem tudnak időben lelassítani ahhoz, hogy leszálljanak a marhákra.

Ne hagyd ki!