Egy kutya szagolta ki az értékes zsákmányt
Fotó: Shutterstock

Valódi kincsre bukkant egy kutya egy somogyi erdőben

Magyarországon is terem a méregdrága gasztronómiai ritkaság, a szarvasgomba. Sőt, a hazánk a kontinens legnagyobb szarvasgomba-exportőrei közé tartozik. Az idén jellemzően különösen nagyra nőnek ezek a gombaritkaságok.


Óriási nyári szarvasgombát találtak Magyarországon

313 grammos nyári szarvasgombát talált egy gombakereső kutya egy somogyi erdőben. Ez a tömeg a többszöröse egy hagyományos trifláénak. A gombász eb gazdája szerint idén a megszokottnál jóval nagyobbra nőnek ezek a gombafélék, hiszen a november óta hullott bőséges csapadék kedvezett a fejlődésüknek. Hozzátette, a most talált méretes darab értéke valahol 50 és 100 ezer forint között lehet.

A szarvasgombát megtisztítás nélkül, földesen kell tárolni hűvös helyen. Közvetlenül fogyasztás előtt kell folyó víz alatt, körömkefével megtisztítani, valamint az esetleg kukacos részeket eltávolítani. A megtisztított gomba eltarthatósága rohamosan csökken, így a nagy szarvasgombáknál nehézség, hogy az egészet rövid idő alatt fel kell használni. A szarvasgombát úgy kell felhasználni, mint egy fűszert, ízt és illatot ad az ételnek

- idézi Vrancsik Tibor gombaszakellenőrt az Agroinform.

A szarvasgombáról készült képet itt nézheted meg.

Jelentős szarvasgomba-lelőhelyek a Jászságban

Magyarországon az Észak-Alföldön, a Tarna és Zagyva völgyében elhelyezkedő Jászság tartozik Közép-Európa legjobb nyári szarvasgomba-gyűjtőhelyei közé. Pedig a környéken az országos átlagtól kisebb területen terülnek el a gombafajtának nélkülözhetetlen erdők. Azonban arrafelé nem ritkák a jellemzően tölgyekkel létrehozott triflakertek. Így ott meglehetősen sokan, magánszemélyek és a helyi erdőgazdaságok is foglalkoznak a gombafajta gyűjtésével, kutyák segítségével.

2021 nyarán a „jászsági nyári szarvasgomba” elnevezés uniós védelmet kapott, oltalom alatt álló földrajzi jelzés lett. A szarvasgombafajta illata a főtt kukoricára, a pörkölt és erjedt árpamalátára, valamint a frissen kaszált fűre emlékeztet. Az íze intenzív, kisség diós. Május végétől augusztus végéig terem.

Éves szinten jelentősnek mondható, 4-6 tonna föld alatt termő nyári szarvasgombát (Tuber aestivum Vittad) gyűjtenek be hazánkban, amiből jut exportra is. Ezért Magyarország a kontinens legnagyobb szarvasgomba-exportőrei közé tartozik.

Prémium termék

A világ eddigi legnagyobb szarvasgombáját 2014-ben, Olaszországban gyűjtötték be. A gombát New York-ba szállították egy őr kíséretében, ahol egy árverésen 61 ezer dollárért, átszámítva nagyjából 19 millió forintért kelt el. A trifla kettő kilogrammot nyomott.

Egyébként a szupermarketekben árult "szarvasgombatermékek" sokszor nem tartalmaznak triflát. A legtöbb ilyen termék a jellegzetes, „földes” ízét a 2,4-ditiapentán szintetizált vegyületnek köszönheti. Az említett vegyület egyik alkotóelem az az aroma, amely nagyban hozzájárul az emberi lábszaghoz is.

Az igazi szarvasgombák szezonálisak, rövid életűek és meglehetősen drágák. Alapvetően a világ szinte minden pontján megtalálhatók, de nagyon különleges klímát igényelnek a növekedéshez. Bár a különböző fajtáknak eltérő igényeik lehetnek, egy dologban megegyeznek: kizárólag fák közelében teremnek.

Ne hagyd ki!