Nagy jövője lehet a rovarszektornak Európában
A rovarfehérjék előállításának környezeti lábnyoma jóval kisebb, mint a hagyományos hústermékeké, azonban sokkal költséghatékonyabb a termelésük. Egyúttal több szakértő egyetért abban is, hogy a rovaralapú fehérjék gyártása nemcsak környezetbarát, hanem folyamatos.
Ennek ellenére a rovarfehérjék takarmánycélú felhasználása és az ehhez kapcsolódó jogszabályok csak most formálódnak az Európai Unióban. Azonban hatalmas potenciállal kecsegtet az ágazat. A szakértői vélemények szerint az évtized végére akár a 2 milliárd eurós összforgalmat is elérheti a rovarpiac.
Így talán kevésbé meglepő, hogy tavaly a rovarfehérjék engedélyezett felhasználási köre kibővült a sertés- és baromfiágazatokkal Magyarországon. Ez is lendületet adott annak, hogy újabb befektetésekkel bővüljön a hazai szektor.
Óriási beruházás a magyar rovarszektorban
Az Agroloop Hungary Kft. célja az ipari méretű rovartenyésztés bevezetése a régióba. Az idei szakmai zsűri őket szavazta meg Az Év Zöld Innovációja kategória nyertesének a Portfolio Csoport Sustainable World konferenciáján.
Somogyban már több éve óta zajlik a termelés pilot üzemünkben. A befektetőink között megtalálhatók kockázati tőke társaságok és olyan stratégiai partnerek, akik osztoznak a vállaltunk fenntarthatóságra és innovációra vonatkozó elköteleződésünkben, így tudunk egy 18 millió eurós beruházást végrehajtani Üllőn, ahol 13 ezer négyzetméteren indul jövőre a cég fekete katonalégy lárvatenyésztési és feldolgozási tevékenysége. A technológia telepítése nemsokára elkezdődik, 2024 végéig szeretnénk majd az összes technológia telepítést megvalósítani és onnantól kezdve üzemelni
- tájékoztatta Percze Rajmond, az Agroloop társalapító-ügyvezetője az Agrárszektort.
Hozzátette, az új üzem indulása után takarmányzsírból naponta 1 tonnát, takarmányfehérje-lisztből napi 4 tonnát fognak előállítani. Rovarürülékből képződő talajjavító granulátumból pedig 10 tonna képződhet minden egyes napon. Azonban a kapacitásaikat rövid időn belül meg szeretnék duplázni.
12 ezer forint a tücsökliszt kilója
Miután négy rovar élelmiszercélú felhasználását engedélyezték az Európai Unió tagországaiban az idén, Nagy István agrárminiszter azt nyilatkozta, „veszélybe kerülhetnek a hagyományos táplálkozási szokásaink” és „a magyar emberek nem akarnak rovarokat enni”, valamint nem is szorul ilyen élelmiszerekre az ország. Emiatt szigorított például a rovaralapú alapanyagokat tartalmazó termékek címkézési szabályain a kormány.
Azonban több szakember érvel a rovaralapú élelmiszerek mellett is. Szerintük a jövő élelmezésének kihagyhatatlan részei lesznek, hiszen a rovarok tartása és feldolgozása környezetbarátabb, mint a haszonállatok többségéé, valamint az azokból készülő ételek egészségesek.
Viszont a Deutsche Welle idén nyári riportjából kiderül, egyáltalán nem olcsó alapanyagokról beszélhetünk. Például egy kiló tücsökliszt durván 11-12 ezer forintba kerül manapság Magyarországon.