Továbbra is nehéz megszorongatni a John Deere-t
Fotó: Shutterstock

Itt a lista: ezek a legkeresettebb traktorok a hazai piacon

Továbbra is pörög a magyarországi traktorpiac. Az előző havi újtraktor-értékesítések darabszáma jócskán felülmúlta a tavaly márciusi értékeket. Úgy tűnik, a John Deere piacvezető szerepe továbbra is megingathatatlan, de népszerűek például a New Holland, a Claas, a Solis és a Fendt modelljei is.


Ezek voltak a legkeresettebb traktormárkák márciusban

A carinfo.hu adatai alapján az előző hónapban 94 új John Deere traktor kelt el Magyarországon, ami 7-tel több, mint az előző év márciusában. A második legkeresettebb traktormárka a New Holland volt, amiből 64 fogyott, 33-mal több, mint egy évvel ezelőtt. Az értékesítési dobogó harmadik helyén a Claas végzett 57 járműeladással, ami 42-vel magasabb szám, mint amennyi 2022 azonos időszakában fogyott a márkából. Viszont visszaesés volt a Solis-nál ahol összesen 30, a bázisidőszaktól 14-gyel kevesebb gép ment el. Fendtből pedig 29-et, vagyis 6-tal többet értékesítettek a vizsgált időszakban, mint 12 hónappal korábban. Az említettek mellett a legnagyobb darabszámban eladott traktormárkák toplistáján például még olyan gyártók szerepelnek, mint a Case, a Kubota, a Massey Ferguson, valamint a Steyr.

Az előző évekhez képest dübörög a traktorpiac

Az előző hónapban összesen 431 új traktor talált gazdára Magyarországon, ami az egy évvel korábban értékesített mennyiségtől 8,8 százalékkal nagyobb szám. Azonban az Agrárszektor megjegyzi, 2021 bázisidőszakához képest ettől is jelentősebb, 21,4 százalékos volt a növekedés a piacon.

Összesen 1022 új traktort adtak el március végéig hazánkban, ami 2022 első negyedévéhez képest 4,8 százalékos bővülést jelent (akkor 975-öt értékesítettek). Ettől is jelentősebb a növekedés (29,7 százalék) 2021 január-márciusi időszakához viszonyítva, amikor 788 traktor kelt el.

Az idei év eddigi hónapjait külön-külön nézve januárban 276 traktor talált gazdára Magyarországon, februárban 315, márciusban pedig - ahogyan említettük - 431.

Precíziós technológiát fejleszt a John Deere

Egyébként a napokban jelentette be a John Deere, hogy kétféle hordozható, minden márkánál használható G5-ös kijelzőkkel rukkol elő az idén. A modelljeikhez egy két integrált monitorból álló változat, valamint egy kiterjesztett monitoros opció lesz választható a jövőben. Az új vízálló kijelzők a korábbiaknál egyharmaddal nagyobbak lesznek: a G5-ös 10,1 hüvelykes, a G5Plusos pedig 12,8 hüvelykes.

AutoTrac és Section Control funkcióval is rendelkezni fog a G5Plus, valamint megmarad az AEF ISOBUS-kompatibilitás. Az új licencprogram alapján a gazdálkodóknak pedig csak azokért a funkciókért kell majd fizetniük, amelyekre valóban szükségük van. Hozzáteszik, a G5Plus CommandCenter és a G5 CommandCenter fejlesztések 2024-ben érkezhetnek.

Azoknak a gazdáknak, akik kihasználják a flottájukban a felhőtechnológiát, az új plug and play megoldásos JDLink M modem lehet a JDLink megfizethető alternatívája. Az M és R modemek kompatibilisek a SAE J1939 protokollal, és több mint 14 adatpontot képesek feldolgozni a különböző gépmárkákból. Ez a kompatibilitás lehetővé teszi egy teljes, vegyes flotta kezelését az üzemeltetési központból.


The Conversation

Ne hagyd ki!