A kereskedők szerint ha nem betartható egy jogszabály, megalapozatlan miatta az elmarasztalásuk
Fotó: Shutterstock

Dühösek a kereskedők: ha nincs krumpli, jogos a büntetés?

„Árstoprazziákat” tart a fogyasztóvédelem, így lépnek fel az árstopok szabályaival trükköző kereskedőkkel szemben. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagvállalkozásai is fontosnak tartják a fellépést, azonban úgy látják, két esetkörben annak ellenére szankcionál a hatóság, hogy a jogszabály nem betartható.


Mi van akkor, ha nem tud szállítani a feldolgozó?

Arról tájékoztatott az OKSZ, hogy az árstopok 2022. februári kezdete óta többször megesett, hogy a beszállítók/élelmiszerfeldolgozók a megállapodások ellenére sem, vagy csak hiányosan, esetleg késve tudták szállítani a kiskereskedőknek az árstopos termékeket. Példákat is felhoztak.

Jelenleg nem elérhető sem Magyarországon, sem az EU területen megfelelő mennyiségben burgonya, mivel a tavaly termett mennyiség már értékesítésre került, és egyelőre az új krumpli terem

- idézi az OKSZ tájékoztatását a Portfolio.

Hozzáteszik, a fogyasztóvédelmi ellenőrzésekkor a kereskedők hiteles igazolásai ellenére sem veszi figyelembe a hatóság, hogy az árstopos termék kihelyezése a beszállítás elmaradása miatt hiányos, esetleg nem is kapható az adott élelmiszer. Az OKSZ úgy érzi, emiatt szankcionálni a kiskereskedőket indokolatlan és elfogadhatatlan.

Vita a készletszámítás körül

Másik problémaként megemlítik, hogy a fogyasztóvédelmi ellenőrzésekkor gyakori jogértelmezési vitaforrás a készletszámítás módszerének a kérdése.

2022. novemberéig az előző évi napi átlagos mennyiség tartása volt kötelező (például bármelyik hétfőn a 2021-es év összes hétfőjének az átlagával egyező mértékben). A kialakult jogértelmezés szerint ez alatt az előző évi átlagos értékesített mennyiség volt értendő, ezt tartották is a kereskedők. Sajnálatos módon azonban 2022. novemberétől a jogszabály szövegszerűen is rögzíti, hogy a kereskedők a 2021. évi, a tojás és burgonya esetén a 2022. évi átlagos napi készlet mennyiségek tartására kötelesek, de ha a vásárlói igények indokolják, a jelzett korábbi évek készleteinek kétszereséig kötelesek a kereskedők készletezni

- magyarázza az OKSZ.

Hozzáteszik, a vásárlók kereslete manapság annyira eltér a megelőző évekétől, hogy az egyszeres korábbi készletek tartására vonatkozó előírások sokszor veszteséget termelő és indokolatlan készletezésre kötelezik a kereskedőket. Úgy látják, a szabályozás nincs tekintettel a folyamatosan változó fogyasztói igényekre, a beszerzési körülményekre és a gazdálkodás változó szempontjaira sem.

A véleményük szerint a vitatott készletek számításának a módszertana, a szabályozása sem egyértelmű és jogalkotási aggályokat is felvet. Mindezek miatt az álláspontja az, hogy több elmarasztalás megalapozatlan.

Az OKSZ tagvállalkozásai az árstop előírások betartására törekednek, ugyanakkor már többször is jelezték a jogalkotóknak és a hatósági ellenőrzést irányítóknak az előbbi kifogásokat

- teszi hozzá az OKSZ.

Az árstopokról például ebben és ebben a cikkünkben is olvashatsz.

Ne hagyd ki!