Az idén egyébként is gyengének ígérkezik a burgonyatermés
Fotó: Shutterstock

Így lehet kiszúrni a kívül szép, de belül rothadó krumplit

Ki tudja szűrni a kezdeti rothadást a burgonyán egy új bioszenzor. A technológiával akár a fertőzés tovább terjedése is megelőzhető, vagy az, hogy valaki bomlásnak indult krumplit vásároljon.


Világító baktérium mutatja meg, hogy rothad-e a burgonya

Az évi 700 ezer tonnás burgonyaexport minőségi biztosítása érdekében végzett kutatást egy jeruzsálemi egyetem és az izraeli agrárkutatási szervezet. A munkájuk eredménye egy szenzor, amelyben olyan baktériumok élnek, amelyek fényt bocsátanak ki a bomlásnak indult burgonyák közelében. Minél fényesebben világítanak, annál előrehaladottabb a rothadás.

A fény segítségével, amit a baktériumok bocsátanak ki, gyorsan és nagy mennyiségben lehet vizsgálni a fertőzés tulajdonságait, amit a szenzor már a látható jelek megjelenése előtt érzékel

- idézi Dr. Evgeni Eltzovot, a kísérletben résztvevő egyik kutatót az Agroinform.

A baktérium négy, genetikailag erre a célra tervezett törzsből áll. A szenzorral a bomlást már a korai szakaszban ki lehet szúrni, így meg lehet előzni a fertőzés elterjedését, valamint biztosítani lehet a betakarítás utáni munkát, és csökkenteni az ételpazarlást is.

Idén nem fényes a burgonyatermés

Arról is írtunk, hogy a burgonya egyike azon terményeknek, amelyek idén rendesen megszenvedték a rekordhőmérsékletet és a súlyos európai aszályt. Németországban, Franciaországban, Hollandiában és Belgiumban − az Európai Unió burgonyatermelésének nagy részét adó északnyugati övezetben − a szárazság miatt az EU termelése a hasonlóan aszályos 2018-as év alatti szintre csökkenhet.

Az európai termelők arra figyelmeztetnek, hogy a termésbecslések még bizonytalanok, és hogy a szeptemberi esőzések, a hőmérséklet visszaesése még javíthat a helyzeten. Néhány gazdaságban azonban kevés a remény.

Az EU termésfigyelő szolgálata 2,5 százalékkal csökkentette a burgonyatermés-előrejelzését. Franciaországot ez súlyosan érintheti: a legutóbbi szántóföldi felmérések alapján a terméshozamok legalább 20 százalékkal elmaradhatnak a 20 éves átlagtól.

A hőség kockázatot jelent mind a terméshozamra, mind a minőségre nézve, mivel a gumók alakját és színét a magas hőmérséklet megváltoztatja.


Ne hagyd ki!