Zárlati károsító terjed
Fotó: Shutterstock

Kártevő pusztítja itthon a burgonya nagy riválisát

Nagy kihívást jelent növényegészségügyi szempontból, hogy egy új vírus jelent meg Magyarországon. A klorotikus törpülést okozó organizmus az édesburgonyát, avagy a batátát károsítja.


Új, zárlati károsító terjed

Új vírus jelent meg Magyarországon. Az édesburgonyát támadó Sweet Potato Chlorotic Stunt Virus (SPCSV) tünetei közé tartozik a törpülés, a mozaikosodás, a klorotikus foltok megjelenése, valamint bizonyos esetekben lilás elszíneződés.

Az organizmus legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy kölcsönhatásba tud lépni egyebek mellett az SPFMV (Sweetpotato feathery mottle virus) vírussal. Ennek eredményeként kialakul a komplex vírusbetegség, a Sweetpotato virus disease (SPVD), ami satnyaságot, sárgulást, valamint jelentős terméscsökkenést eredményez.

Az SPCSV-t először 2002-ben írták le Spanyolországban, de azóta több európai országban is kimutatták. Magyarországon először a Dél-Alföldön jelent meg 2020-ban.

Idén májusban a Nébih batátaszaporítóanyag-előállítónál is igazolta a vírus jelenlétét Csongrád-Csanád vármegyében, 12 fóliasátorból vett dugványmintákban.

A Mezőhír megjegyzi, a növényvédelmi szakemberek intézkedtek a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében. Megkezdték a fertőzés forrásának felderítését, valamint szigorú higiéniai előírásokat rendeltek el. Ez magában foglalja például a fertőzés terjesztésére alkalmas minden anyag rendszeres fertőtlenítését. A helyszínen megsemmisítést, talajba dolgozást, valamint totális gyomirtószeres kezelést is elrendelt a hatóság.

Nagy a tűrőképessége és igen egészséges az ube

Egyébként a batáta mellett egyre nagyobb figyelmet kap egy másik, kevésbé ismert gumós zöldség is. A WWF (World Wide Fund for Nature, magyarul Természetvédelmi Világalap) „A jövő 50 élelmiszere” listáját 2019-ben állította össze a szervezet szakértőin túl tudósok, dietetikusok és mezőgazdasági szakértők bevonásával. A felsorolásba olyan zöldségek és gyümölcsök kerültek, melyek amellett, hogy egészségesek és magas a tápanyagtartalmuk, kiemelkedő terméshozamra képesek, valamint nagy a tűrőképességük is.

A felsorolás egyik tétele az ázsiai gasztronómiában meglehetősen elterjedt, de itthon kevésbé ismert ube. A gumós növény Magyarországon lila édesburgonya vagy lila jamgyökér néven lehet ismerős. A neve utal a barnás-szürkés héja alatti lila húsára, ami főzéssel puhul.

A zöldség sokféleképpen felhasználható. Különleges, édeskés ízvilága egyeseket a gesztenyéére, másokat a kókuszéra, esetleg a vaníliáéra emlékezteti. Mindemellett igen egészséges. Rengeteg antioxidáns található benne, valamint gazdag A-, B-, C- és E-vitaminokban, tiaminokban, niacinban, kalciumban és vasban is.

Fogyasztásával például mérsékelhető a magas vérnyomás, illetve a rák és a kettes típusú diabétesz kialakulásának a kockázata. Remek gyulladáscsökkentő, javíthatja a bélrendszer egészségét, valamint mérsékelheti az asztma tüneteit.

Ne hagyd ki!