Az idei búzatermés akár 15 százalékkal is alatta maradhat a tavalyinak
Fotó: Shutterstock

Manipulált gabonahiánytól tart az aratás után az agrárminiszter

Hiába lehet jó az idei gabonatermés Magyarországon, akár gabonahiány is kialakulhat az aratás után a piacon, ha a gazdák a jobb árak reményében visszatartják a készleteiket. Bár a belföldi szükségletek egy rosszabb termés esetén is biztosítva lehetnek idehaza, az agrártárca keresi a megoldást a problémára a megfelelő készletgazdálkodás fenntartása érdekében.


Aggódik a miniszter a gabonakészlet-gazdálkodás miatt

Nagy István agrárminiszter a Gabonaszövetség jubileumi rendezvényén utalt arra, hogy a jelenleg július közepéig hatályos gabonakiviteli bejelentési kötelezettség tovább is megmarad. Emellett új megoldásokat keres az agrártárca a megfelelő gabonakészlet-gazdálkodás fenntartásához. Garantálni szeretné a minisztérium a humánfogyasztási és az állattenyésztési gabonaigények kielégítését abban az esetben is, ha az aratás után a gazdák visszafognák a gabonájuk értékesítését.

A felelős készletgazdálkodás érdekében nem csak azt kell tudni, mennyi gabona van az országban, hanem azt is, mennyi eladási szándék mutatkozik a gazdálkodóknál. Hiába lesznek tele ugyanis a raktárak a nyári búza- és árpaaratás után, a hazai piacon mesterséges áruhiány is kialakulhat, ha a termelők jelentős része nem kívánja értékesíteni terményeit a betakarítást követő időszakban. Amennyiben a gazdálkodók nem adják el gabonájukat, a piaci készletek kifogyhatnak, így augusztus-október között hiánytünetek is felléphetnek az országban

- idézi az agrárszektor.hu Nagy István agrárminisztert.

Így működik a gabonapiac

Az új termények felvásárlási ára jellemzően a nyári betakarítási időszakban a legalacsonyabb, később azonban rendszerint növekszik. Akik tehát raktározás nélkül adják el gabonát, kisebb nyereséggel számolhatnak. A későbbi áremelkedésből származó hasznot pedig a kereskedők fölözhetik le.

Az idén különösen nagy lehet a tét, hiszen az ukrajnai háború extrém helyzetet teremt a világpiacon, mivel alig lehet számolni az orosz és ukrán exportgabonával. A helyzetet jól példázza, hogy a tavalyi aratás után a búza ára 60-65 ezer forint között alakult tonnánként, jelenleg viszont 130-140 ezer forint. A szakemberek véleménye az, hogy sokáig maradhat még ez az árszint, de akár további emelkedés is előfordulhat, ami megnöveli annak a valószínűségét, hogy sok termelő raktározza majd el a gabonáját a jobb árakra várva a betakarítás után.

Erre számíthatunk a közeljövőben

A búza idei árnövekedése mellett szólhat, hogy a korai aszályos időjárás miatt a tavalyi, 5,3 millió tonnás termeléstől akár 15 százalékkal is elmaradhat a búzatermés idén Magyarországon.

Továbbá az agrárminiszter a közelmúltban érdekképviselete segítséget kért a Gabonaszövetségtől ahhoz, hogy az állattenyésztők olcsóbb takarmányokhoz juthassanak. Korábban felmerült a tápok és egyéb takarmányok áfacsökkentése is, ezt a lehetőségét jelenleg is vizsgálja a tárca.

Nagy István a közeljövő ágazati kockázataként minősítette a vetésforgók szabályozására vonatkozó uniós javaslatot is, amely a hazai gabonatermelésben hosszabb távon akár 12-15 százalékos kiesést okozhat.


Ne hagyd ki!