A magyar dinnyék is megérkeztek a kínálatba
Fotó: Shutterstock

5 tipp, hogyan válaszd ki a tökéletes görögdinnyét

A dinnyeszezon korábban kezdődött, viszont a magyar dinnyék csak a napokban érkeztek meg a kínálatba. Sorolunk öt tippet, hogyan választhatod ki a legmegfelelőbb görögdinnyét a boltokban, piacokon.


Erre figyelj, ha görögdinnyét vásárolsz

Néhány trükkel akár kóstolás nélkül is megállapítható, melyik lehet finom, minőségi görögdinnye a boltok, piacterek kínálatában. Soroljuk az Agroinform tippjeit a megfelelő dinnye kiválasztásához.

  • Annál érettebb és finomabb lehet a görögdinnye, minél zöldebb, fényesebb és sötétebb a héja.
  • A csíkos fajtáknál a halvány, vajszínű csíkok is jelzik az érettséget.
  • Félrevezető lehet a kongó hang a kopogtatásnál! Az érettség mellett utalhat a gyümölcs nagy víztartalmára is.
  • Nem érdemes venni sérült dinnyét. A nagy rakásba alul lévő görögdinnyék megsérülhetnek, és könnyebben romlásnak indulhatnak.
  • Helytelen gyakorlatnak számít a dinnyék tűző napon tárolása. A kánikulában felgyorsul a felmelegedett gyümölcs romlása. Kerüld az így tárolt dinnyéket!

Már kapható magyar dinnye!

A szokásosnál jóval melegebb tavaszi időjárás miatt 2023-hoz képest két héttel hamarabb indult az idei dinnyeszezon. A folyamatot az áprilisi hideghullám sem állította meg.

A meleg tavasznak köszönhetően a márciustól kapható, importált dinnye mellett kisebb mennyiségben június elején is volt magyar termés a boltokban. A hónap második felétől kezdve tovább bővül a kínálat, és amennyiben az időjárás is kedvező marad, szeptember közepéig vagy végéig egész biztosan vásárolhatunk a hazai dinnyéből.

2024-ben Magyarországon összesen 3300 hektár termőfelülettel kalkulálnak a görögdinnye-termesztők – ez az előző évihez képest csaknem 20 százalékos növekedést jelent. Ezen a felületen a szezon lezárultáig összesen mintegy 140-160 ezer tonna teremhet. A sárgadinnye termőterülete az előző évekhez hasonlóan idén is 300 hektár körül alakul, itt nagyságrendileg 10-12 ezer tonnás termésmennyiség várható.

Attól nem kell tartaniuk a gazdáknak, hogy nem lesz, aki megvásárolja a termést, az egy főre jutó átlagos éves dinnyefogyasztás ugyanis jellemzően 10 kilogramm körül alakul hazánkban. A nagyságrendileg 100-110 ezer tonnás belföldi fogyasztáson túl várhatóan 40-50 ezer tonna görögdinnyét exportálunk, ennek legnagyobb része a lengyel, a német, a cseh és a szlovák piacra kerül majd.

Ne hagyd ki!