2,5 millió tonna megoldás, leginkább vasúton
Fotó: Shutterstock

Ukrajnából érkezik a megoldás  mezőgazdaságunk bajára

A szakértő szerint több millió tonna ukrán kukorica érkezhet Magyaroroszágra, miután szörnyű magyar kukoricatermést hozott 2022. Korábban jelentős kukorica-exportőrök voltunk, azonban fel kell készülnünk rá, hogy a jövőben gyakrabban fordulhatnak elő a tengerinek nem kedvező éghajlati viszonyok az országban.


Óriási terméskiesés kukoricából

Minden idők talán legnagyobb kukoricatermés-kiesését hozta az idei szezon Magyarországon. Az előzetes becslések alapján nagyjából 3 tonnás termésátlagra lehet számítani tengeriből 2022-ben. A jelentős kiesésért leginkább a forró, aszályos szezon okolható, valamint az, hogy 100 ezer hektáron is lesilózhatták zöldtakarmánynak a termést a nyáron – mondta Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója az Agrárszektornak.

Más szakértők szerint sem fogja elérni hazánk kukoricatermése idén a 4 millió tonnát. Pedig az átlagos éves belföldi szükségletünk 4-4,5 millió tonna. Jobb években ennek a duplája is megterem Magyarországon a tengeriből, ezért bőven szokott jutni exportra is.

Kérdéses, hogy mire lesz elég ez a termésmennyiség. Várhatóan kevesebb alapanyagot vásárolnak az ipari felhasználók a magas energiaárak miatt. Elképzelhető, hogy a takarmánygyártók is kisebb mennyiséget vesznek, hiszen a takarmányozás eltolódhat például a búza felé, amiből szintén nem volt jó a hazai termés, de jut belőle exportra is.

A tavalyi 5,3 millió tonnával szemben idén 3,7-3,8 millió tonna búza termett hazánkban. Ez elég a belföldi, nagyjából 2,5 millió tonnás igény kielégítésére, viszont a magyar exportárualap idén csak az 1 millió tonnát üti meg, a szokásos 2,7 millió helyett.

Ukrajnából jöhet a szükséges kukorica

Reng Zoltán is úgy kalkulál, hogy némileg vissza fog esni a hazai kukoricaigény, és valahol 4 millió tonna körül fog alakulni. A szakember véleménye az, hogy a hiányzó kukoricamennyiség Ukrajnából érkezhet, amennyiben ehhez sikerül megvalósítani néhány logisztikai beruházást. Ezért akár 2,5 millió tonna ukrán terménybehozatallal is számolhat az ország jövő szeptemberig a keleti szomszédunktól, ami legnagyobb része tengeri lehet.

Ha hiszünk a klímaváltozásban, és abban, hogy folyamatosan változnak a klimatikus körülmények, akkor azt kell mondani, hogy nem lesz könnyebb helyzetben a kukorica a következő években sem. Nagyon sok mindentől függ az, hogy ki milyen eredményesen tud gazdálkodni, ilyen például a megfelelő fajtaválasztás, illetve a termesztéstechnológia. (…) Az látszik, hogy aki nagyon tudatosan felkészül az aszályos időszakokra, és meg tudja védeni a termést, az folyamatosan nagyon jó termésátlagokat tud elérni. (…) A kukoricára olyan feldolgozóipar létesült, amivel javítani lehet a külkereskedelmi mérleget, GDP-t termel, ezt nem szabad veszni hagyni

- tette hozzá a szakember.

Ne hagyd ki!