A rutintól eltérő növényvédelmi feladatokat is követel a szőlőtermelőktől az idei szezon az eddigi kedvezőtlen időjárás miatt. A sokéves átlaghoz képest jelentős elmaradás látszik a szőlők fejlődésében. A rügyfakadás időszaka is elhúzódott.
Nem kezdődött fényesen a szezon hazai szőlészetben
Zoltán Simon szőlész-borász és a Dél-Zalai Hegyközség elnöke. Elmondta, az idei időjárás eddig nem volt kegyes a csörnyeföldi birtokán a szőlőhöz. Az egyébként kedvező áprilisi csapadékhoz hűvös nappalok társultak, valamint a növényeknek hiányzott a magasabb hőmérséklet mellett a napsütés is.
A szőlő fejlődéséhez tavasszal három dologra van leginkább szükség. Vízre, melegre és napfényre. Ebből a csapadék bőven megvolt, hiszen április első felében rengeteg eső esett, de a hőmérséklet nem volt optimális, a napsütéses órák száma sem alakult túl jól. Bár április második felében bővelkedtünk meleg napokban, de a hőmérséklet éjszakára akkor is rendszeresen visszahűlt 2-3 fokra, ettől a hőingadozástól pedig sokkot kapott a növény. A rügyfakadás ezért következett be később, s a hajtások sem fejlődtek úgy, ahogy a korábbi években
- nyilatkozta a szakember a Zaolnak.
Lemaradásban a növények fejlődése
Hozzátette, mindezek miatt idén jelentős elmaradás látszik a növények fejlődésében. A növényvédelmi kezelések kapcsán pedig megjegyezte, a lemosó permetezésen rég túl kell lennie a szőlészeknek, valamint mostanra érdemes volt elvégezni a talajlazítást is. Jelenleg a lisztharmat elleni védekezés időszerű, valamint fel kell venni a harcot az atkákkal.
Az elhúzódó rügyfakadást nagyon szereti az atka, ilyenkor könnyen tud táplálékot szívogatni magának a hajtásokból. Elsősorban az olyan korai érésű, illatos csemegeszőlőket kedveli, mint az Irsai Olivér vagy a cserszegi fűszeres, ezeknek a leveleit képes akár teljesen elpusztítani. Márpedig ha levél nincs a szőlőn, termés sem lesz. Aki tehát permetezni fog, annak most célszerű valamilyen rovarölőt is használnia
- mondta az elnök.
Több kihívás a hazai borágazatban
Büszkék vagyunk a magyar borokra, miközben nem is sejtjük, mekkora kihívás azokat előállítani. Ráadásul manapság nem elég, ha valaki jó bort tud készíteni. Legalább ilyen fontos, hogy megfelelően reagáljon a folyamatosan változó gazdasági helyzetre.
Az elmúlt 2-3 évben bel- és külföldön egyaránt komolyan meg kellett küzdeni a termésért, árakért, in-put anyagokért és a vevőkért, aminek sok oka van. Sajnos Magyarországon csökkenő tendenciát mutat a borfogyasztás a statisztikák szerint. Változik a fogyasztói szokás évről-évre. (…) Az ágazatra nézve a gazdasági helyzet sem túl rózsás. A csomagolóanyagokat például mind külföldről kell beszerezni magyar forgalmazókon keresztül. Habár az országunk exportorientált, mégis a borászathoz szükséges csomagolóanyagok mind-mind import termékek
- nyilatkozta a Haszonnak Kiss Attila, borász.