Az ára most is meglehetősen borsos
Fotó: Shutterstock

Jócskán megdrágulhat sokak amúgy sem olcsó csemegéje

Sokak fogyasztják nálunk is a makadámdiót. Nekik nem jó hírt tartogatnak a friss jelentések, melyek alapján tovább drágulhat a világ egyik legjobb dióféléjének tartott ínyencség. Pedig napjainkban is igen magas az ára.


Még drágább lehet a makadámdió

A makadámdiófa Ausztráliában őshonos, de manapság Afrikában és Ázsiában is elterjedt. A hazánkban is kedvelt termése a világ egyik legkiválóbb diójának számít.

A 20 méter magasságot is elérő, örökzöld fa kettő-négy cm átmérőjű, csúcsosan gömbölyű, kemény, barna héjjal borított gyümölcsöt terem, amely ízében a királydióra emlékeztet. A dió nyersen vagy sütemények alapanyagént is népszerű.

Gazdag fehérjében és olyan ásványi anyagokban, mint például a foszfor, a cink, a kálium és a mangán. Azonban a legnagyobb előnye a telítetlen zsírsavakban és a B-1 vitaminban rejlik, amelyek elősegítik az ideg- és immunrendszer egészséges működését.

A friss jelentések szerint Európában az egyre növekvő kereslete miatt akár 10-30 százalékkal is emelkedhet az ára a közeljövőben.

Az Agroinform megjegyzi, a héjas makadámdió árszintje mélypontot ért el tavaly. Viszont a következő hónapokban kilónként 6 dollár körül alakulhat.

Akár a diófélék is segíthetnek a fogyásban

Egyébként összefüggés lehet a diófélék (mandula, kesudió, mogyoró, makadámia, pekándió, pisztácia és dió) fogyasztása és a vérnyomáscsökkenés között is egy tanulmány szerint. A vizsgáltokban résztvevőktől gyűjtött plazma- és székletmintákban a diófélék megnövelték a szívvédő L-triptofán metabolitok szintjét. A triptofán a szervezet számos funkcióját befolyásolja, beleértve a hangulatot, az alvást és az emésztést.

Az érzelmi evés jelentős tényező, amely hozzájárul az elhízáshoz. A diófélék javíthatják a hangulatot a szerotonin növelésén keresztül, amely a hangulat szabályozásának egyik kulcsfontosságú neurotranszmittere

- nyilatkozta Dr. Zhaoping Li, a tanulmány egyik szerzője.

A szakember hozzátette, bár a diófélék energiában gazdagok, az azzal kapcsolatos aggodalmak, hogy a fogyasztásuk súlygyarapodással járna, alaptalannak tűnnek. Éppen ellenkezőleg: a testsúly és a testzsír csökkenésével is járhat.

Azonban mielőtt bárki diétába kezdene, előtte mindenképpen kérje ki szakember véleményét az ügyben!

Ne hagyd ki!