spanyol szőlő
Fotó: Nacho Domínguez Argenta / unsplash

Az éj leple alatt indult el a szüret, ez az oka

A brutális nyári hőmérséklet és a klímaváltozás okozta szárazság miatt néhány spanyol szőlőbirtok átállt az éjszakai szüretre.


A szőlőt általában szeptember közepén szüretelik, de Andres Morate, a Bodegas Andres Morate szőlőbirtok tulajdonosa idén már augusztus 24-én megkezdte a termés betakarítását 20 hektáros területen.

Ez nem a megszokott mód. Később szoktunk szüretelni, de az elmúlt években előrehoztuk a szüretet. És most mindennek tetejébe itt van az aszály. Ez volt minden idők egyik legkeményebb nyara, és most már minden évben hőmérsékleti rekordok dőlnek meg

panaszolta a Reutersnek.

Az éghajlatváltozás miatt az Ibériai-félsziget egyes részein az elmúlt 1200 év legszárazabb időjárása van − derül ki a Nature Geoscience folyóiratban múlt hónapban közzétett tanulmányból. Spanyolországot idén nyáron három szokatlanul hosszú hőhullám sújtotta, melyek pusztító erdőtüzeket is fokoztak. De egész Európa szenvedett az extrém időjárástól, itt tekintettük át a helyzetet.

Bár a szőlő bőségesen termett, a száraz hőség miatt kevésbé lett lédús, mondta Morate. A tulajdonos egyébként büszke a fenntartható, környezetbarát, vegyszerek, műtrágya és öntözés nélküli termelésére. Elmagyarázta, hogy a legjobb eredmény érdekében a szőlőnek fokozatosan kell fejlődnie a szőlőszemek kialakulásától a szüretig, ám az utóbbi időben az időjárás felgyorsította ezt a folyamatot, aminek káros következményei lettek. Hasonló problémákról panaszkodnak a francia borászok is, róluk itt írtunk. A magyar borászok aggodalmait pedig itt szedtük össze.

A napnyugtától hajnali 2-3 óráig tartó éjszakai munka nemcsak a szüretelőknek kedvez, a szőlőtermés szempontjából is megvan a maga előnye. Minél hűvösebbek, mire a borászatba érnek, annál jobban koncentrálódik az aromájuk és az ízük − fejtette ki Morate.

Egy szőlőszedőt is megkérdezett a Reuters az éjszakai műszak kapcsán, a 33 éves Javier pedig pozitívan nyilatkozott:

Éjszaka sokkal jobb dolgozni, nincs túl meleg, nincsenek rovarok, jobban lehet élvezni a munkát. Napközben nem tudnánk itt lenni, megsülnénk.

Ne hagyd ki!