Majdnem másfélszer annyi traktor fogyott áprilisban, mint a megelőző évek negyedik hónapjában
Fotó: Shutterstock

Az autópiaccal ellentétben a traktoroknál nagy a dübörgés

Igencsak felpörgött áprilisban a hazai traktorpiac. Mutatjuk, melyik márkák fogytak a legjobban.


Élénkül a traktorpiac

Tovább növekedett a magyar traktorpiac az eladások számát tekintve a múlt hónapban az előző évek azonos időszakához képest. Magyarországon egyre több a forgalomba helyezett új traktor – írja az Agroinform.hu a Datahouse legfrissebb adataira hivatkozva.

Számszerűsítve 437 új gépet helyeztek forgalomba hazánkban a megelőző hónapban, ami 45,7 százalékkal több, mint 2021-ben (300 darab), valamint 49,7 százalékkal nagyobb szám, mint 2020-ban (292 darab). Egyértelműen növekedett tehát a beruházási kedv. Ha az első negyedéves statisztikákat nézzük, akkor idén 1059 traktor talált gazdára, 2021-ben 788, 2020-ban pedig 675 volt a számuk.

Ezek a legnépszerűbb márkák

A legkeresetteb traktormárkák listájának az eleje nagy meglepetést nem okozhat, hiszen áprilisban is a John Deere áll az első helyen. Az éllovast a Solis és a New Holland követi, azonban innentől szoros a mezőny. De lássuk a teljes sort!

  • John Deere – 82 darab
  • Solis – 44 db
  • New Holland – 31 db
  • Fendt – 30 db
  • Case IH – 30 db
  • Class – 28 db
  • Steyr – 16 db
  • JCB – 16 db
  • Kubota – 9 dg
  • Lamborghini – 7 db

Jönnek az önműködő traktorok?

És ha már traktorok, itt egy rövid hír egy érdekes innovációról a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatban! Januárban írtunk róla, hogy a John Deere olyan technológiát fejlesztett ki, amellyel felszerelve a hagyományos járművek sofőr nélkül is el tudják végezni a feladataikat.

A fejlesztés lidar (lézer alapú távérzékelés) eszközöket és radarokaz, illetve speciális kameraszenzorokat használ, amelyek működését egy távvezérlésű szoftver felügyeli. Az említett eszközökkel felszerelt traktorokat a tulajdonos/gépkezelő kiviheti a szántóföldre, ahol a jármű egy gombnyomásra megkezdi munkáját az előre beprogramozott útvonalon. A szoftver a munka közben élőképet küld a kezelő okostelefonjára.

Az önvezető technológiával a traktorok a nap 24 órájában, jóformán szünet nélkül üzemelhetnek. Ez lehetővé teszi a gazdáknak, hogy extra ültetvényekkel bővítsék a tevékenységüket. Ha minden jól halad, akkor a közeljövőben további mezőgazdasági folyamatokat is automatizálni fog a vállalat. A traktorok után vélhetően a permetező berendezések következnek.

A John Deere most azza is bekerült a hírekbe, hogy hiába vittek el az orosz katonák egy ukrajnai telephelyről jópár traktort és egyéb értékes mezőgazdasági gépet, nem tudták beindítani őket.

Ne hagyd ki!