Sokakat zavar, hogy egyes műhúsoknak lehet némi köze állatokhoz
Fotó: Shutterstock

Sok vegán tartja jó dolognak a műhúst, de nem enné meg

Egy friss felmérés azt vizsgálta, hogy elfogadják-e a vegánok a laborban növesztett műhúst, és szívesen fogyasztanák-e. Sokan álltak pozitívan az élelmiszerhez, viszont többek szerint probléma van a készítménnyel: az, hogy nem vegán.


Megosztja a vegánokat a műhús

A Veggly nevű vegán társkereső végzett kutatást azért, hogy kiderítse, hogyan viszonyulnak a növesztett műhúsokhoz az állati eredetű termékeket nem fogyasztó felhasználóik. Ezek előállításához nem kell elpusztítani az állatot: sejtmintát vesznek tőle, abból tenyésztik ki az élelmiszert. Viszont bizonyos felfogásban az ilyen termék is állati eredetű, tehát nem vegán – írja a Qubit.

A megkérdezett vegánok 24 százaléka tartja jó dolognak, hogy létezik ilyen, és szívesen fogyasztana belőle. További 47 százalékuk támogatja ezt a fajta műhúsgyártást, de nem enne belőle. 29 százalékuk pedig elítéli a készítmények gyártását és fogyasztását is.

Nem kötelező műhúst enni, de jó, ha van ilyen opció: minél szélesebb körben válik hozzáférhetővé a laborban létrehozott hús, annál kevesebb igény mutatkozik majd a hagyományosra, és annál kevesebb állatot kell majd leölni a húsáért

- fejtette ki véleményét Alex Felipelli, a Veggly alapítója.

Környezetkímélőbb opció?

A műhúsok gyártása mellett szól, hogy kisebb a karbonlábnyoma, mint a hagyományos állattartásnak. Rich Dillon, egy oxfordi műhúsfarm igazgatója szerint a gyártási technológiájuk 92 százalékkal csökkenti a karbonemissziót, és 95 százalékkal kevesebb földterületet igényel.

Más vélemények szerint hosszú távon több káros anyagot juttathat a környezetbe a műhúsgyártás, mint a hagyományos állattartás. Ez attól függhet, hogy milyen forrásból származik a termeléséhez szükséges elektromos áram.

Jelenleg úgy tűnik, hogy az ilyen jellegű műhúsok előmenetele - környezetvédelmi szempontból - a megújuló energiákon múlhat. Viszont a növényi alapú műhúskészítmények más utat járhatnak be.

Ennyi növényi fehérjére lenne szükség

Dr. Stacy Pyettre, a Wageningeni Egyetem vezető kutatója szerint bőven fedezni tudnák a világ fehérjeigényét a jelenlegi növényi terméseredmények. A tudós a WHO adatait alapul véve számolta ki, hogy egy felnőtt embernek átlagosan 50-60 gramm fehérjére van szüksége naponta. Eszerint 172 millió tonna fehérje kell a Föld nyolcmilliárdos lakosságának évente, a jelenlegi emberi étkezésre szánt növényi terméseredmény viszont 346 millió tonna.

A vegán étrendre való átállás óriási termőterületeket szabadítana fel, amelyeket állati takarmányok helyett élelmiszer-alapanyagok termesztésére lehetne használni

- nyilatkozta a szakértő.

A tudós azt is kiszámolta, hogy jelenleg egy ember élelmiszer-ellátásához 0,17 hektár termőföldre van szükség, de ha a világ teljes lakossága vegán életmódra állna át, elég lenne 0,12 hektár. Azonban az állattartás nagy részarányát adja a termelői jövedelmeknek, a szektor pedig olyan földterületeket is képes hasznosítani, ami haszonnövények termesztésére kevésbé alkalmas.


Ne hagyd ki!