Agávéfarm Mexikóban
Fotó: Shutterstock

Rákaptunk a röviditalokra, ebből ugrott meg a fogyasztás

Jelentősen, mintegy 23 százalékkal növekedett a röviditalok forgalma Európában tavaly az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A friss statisztikákból az is kiderül, a tequila forgalma növekedett leginkább az öreg kontinensen.


Hódít Európában a tequila

Spanyolország tequilaimportjának a volumene tavaly 90 százalékkal, Franciaországé 73 százalékkal, az Egyesült Királyságé 68 százalékkal, Németországé pedig 60 százalékkal ugrott meg a mexikói Tequila Szabályozó Tanács adatai alapján 2021-hez képest. Összességében 28 százalékkal nőtt Mexikó tequilaexportja 2022-ben – írja a Reuters.

Igaz, a tequilából fogyasztott mennyiség elmaradt a vodka, a whisky, a rum és a gin volumenétől Európában, azonban a forgalom ebben a szegmensben növekedett a leginkább.

Az európai kereslet megugrása miatt hiánycikké vált az alapanyaga, a kék agávé, a mexikói Jalisco régióban őshonos növény. A tequila ára emiatt is megugrott, egy év alatt átlagosan 16 százalékkal. Emellett például a whisky árszabása 6 százalékkal, a vodkáé 5 százalékkal emelkedett, valamint nem változott a gin árszintje.

Tequila, esetleg mezcal

Elárulom, mielőtt elszegődtem a Haszon.hu-hoz, olyan éttermekben dolgoztam sommelierként, mint a Gordon Ramsay nevével fémjelzett Savoy Grill, vagy a Michelin csillagos londoni L'Atelier de Joël Robuchon, így nyugodt szívvel állíthatom, hogy a tequilának igen sok fajtája kapható hazánkban, azonban jelentős minőségbeli különbségek lehetnek közöttük. A legjobb minőségűek jellemzően azok, amelyeken feltüntetik, hogy 100 százalékban kék agavéból készültek.

Ha a tequila jó minőségű, nem szabad citrommal, lime-mal, sóval, vagy gold fajtánál naranccsal, illetve fahéjjal kísérni. Önmagában kiváló, ízletes ital. A kísérőkkel való fogyasztása akkor terjedt el, amikor megnőtt a tequilára kereslet az Egyesült Államokban. A mexikói termelők csak úgy tudták kielégíteni a megnövekedett igényeket, hogy elkezdtek nagyobb mennyiségben, de gyengébb minőségű tequilát gyártani. Azok ízhibái, valamint kevésbé gazdag ízvilága miatt javasolták, kísérjék le például sóval vagy citrommal

Aki az erősebb karaktereket keresi, annak tequila helyett ajánlott lehet a mezcal. Ez a rövidital nemcsak kék, hanem bármilyen agávéból készülhet, és Mexikó más területein is készülhet. Néha az üvegébe kukacot is tesznek, azzal együtt palackozzák.

Ne hagyd ki!