Luxuslakás homlokzata erkélyekkel

Mennyi? Ötmillió forint is lehet a luxuslakások négyzetméterára

Újabban már akár a négy-öt millió forintos kategóriába lövik be az építők a felső kategóriás lakóingatlanok árát. Megjelent a piacon egy olyan új vevőkör, amelyik akár a milliárdos nagyságrendű vételártól sem riad vissza.


Az egymilliós négyzetméterár már rég a múlté

Soha nem látott sebességgel pörög a luxuslakások piaca. Az egymillió forintos négyzetméterár küszöbön a luxuslakás piac már régen átlépett, a két-három milliós négyzetméterár mellett újabban már akár a négy-öt millió forintos kategóriába lövik be az építők a felső kategóriás lakóingatlanok árát – számol be a Világgazdaság. Piaci szakértők szerint nehéz pontos, illetve jellemző négyzetméterárakat meghatározni, ezen a területen az egyedi árképzés terjedt el, és hívószóként leginkább a különleges adottság és a csúcsminőség működik.

Nélkülözhetetlen az okosotthon technológia

A vásárlók által elvárt műszaki tartalom ma már kimagasló jelentőséggel bír, a kilencvenes évek elejéhez képest ilyen téren is átalakult a luxus kategória fogalma – mondta a VG-nek Szeder Krisztina, a Duna House Prime ingatlanszakértője, akinek tapasztalatai szerint ma már szinte nélkülözhetetlen az okosotthon technológia, aminek segítségével akár távolról is teljes mértékben vezérelni és felügyelni lehet a hőszabályozást, a kamera- és riasztórendszert.

Kimagasló a hőtechnika jelentősége, a normál ingatlanoknál is egyre elterjedtebbek a hőszivattyús hűtés-fűtési rendszerek, ami a luxus ingatlanok körében még inkább jellemző, a klasszikus klímaberendezéseket pedig egyre inkább felváltja a mennyezet- és falhűtés.

Akár milliárdos nagyságrendű a vételár

Megjelent a piacon egy olyan új vevőkör, amelyik nem az ár, hanem az életérzés alapján válogat és választ, számukra nem akadály az akár milliárdos nagyságrendű vételár sem – árulta el a luxusingatlan szakértő. A Duna House illetékese szerint a felső ár kategóriában nemrég még aktív kínai és orosz vevők visszaszorultak, de a kereslet nem csökkent, noha a négyzetméterárak emelkedésével az árak is elszabadultak.

Néhány éve a 100-150 millió forint volt a luxus kategória kapuja, ma már 200 millió forint alatt nem igazán találni ilyen színvonalú ingatlant, hiszen bizonyos méret alatt nem lehet erre a piacra benevezni.

Kivételt az egészen különleges, egyedi helyen lévő lakások jelenthetnek, ahol – csak – az alapterület lehet a szokásosnál kisebb.

Hitelfelvétel ebben a szegmensben is

Bár a luxusingatlanok vásárlói köre befektetésként is tekint a tranzakcióra, a megvásárolt lakásokba jellemzően beköltöznek, vagyis otthonuknak szánják azokat a vevők. A hitelfelvétel ebben a szegmensben sem idegen a vásárlóktól, a többszáz milliós ingatlanok vételárát többen akár 50 százalékban pénzintézeti kölcsönből fedezik.

A 3 milliós határt már tavaly átlépte a piac

Év elején számoltunk be a Világgazdaság cikke alapján arról, hogy a négyzetméterenkénti hárommillió forintos határt tavaly lépte át a felső kategóriás ingatlanok piaca, amiben döntő szerepe volt az egykori SZOT-szálló helyén épült Elysium társasház sikerének. A másik ok a kínálat szűkössége, csúcskategóriás luxuslakásból kevés van Budapesten.

A Balatonnál is csúcson az árak

A napokban írtunk arról, hogy soha ilyen drágák nem voltak még az ingatlanok a magyar tenger partján. Hat évvel ezelőtt 6 millió forintért lehetett telket venni egy kis faházzal a Balatonnál, ma 20 millió forint alatt egy csónakházhoz sem lehet hozzájutni.

Itt pedig arról írtunk, hogy mennyi ideig kell félrerakni a nettó mediánbért, hogy kijöjjön belőle egy 100 négyzetméteres újlakás a fővárosban, illetve a megyeszékhelyeken.


Ne hagyd ki!