A britek az óceán erejével harcolnak a klímakatasztrófa ellen

A britek a víz erejével harcolnak a klímakatasztrófa ellen

Beüzemelték a világ legerősebb árapályturbináját. A 74 méter hosszú, 680 tonnás erőmű-monstrum 2000 háztartást fog elektromos árammal ellátni.

Az Egysült Királyság elkötelezett híve a megújuló energiának. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a „világ legerősebb árapályturbinájának" nevezett hullámerőmű megépítése és beüzemelése. A gigantikus turbinát az Orbital Marine Power skót mérnöki cég szakemberei tervezték. Az erőművet a skóciai Dundee-ban szerelték össze, az építkezés 18 hónapot vett igénybe.

Mérföldkő a zöld energiában

Az erőmű a következő 15 évben az Orkney-szigetek közelében lévő, Fall of Warness nevű helyen fog működni. A két megawattos teljesítményre képes O2 turbinák kétezer háztartás és egy zöldhidrogén-telep éves energiaszükségletét képesek ellátni. Az áramtermelő egységeket egy víz alatti kábel köti össze a szárazföldi hálózattal.

Az erőmű megépítését az állami hitelezők tették lehetővé az etikus befektetési platformon, az Abundance Investmenten keresztül. A vállalat emellett a skót kormányzati alapítványtól, a Saltire Tidal Energy Challenge Fund-tól is kapott 3,4 millió angol fontot a projekt megvalósítására.

A skót mérnöki cég nem fukarkodik a technológiájával. A vállalat az erőmű technológiát kereskedelmi forgalomba fogja hozni, így mindenki számára elérhető lesz az innovatív energiatermelő állomás.

Az alábbi videón megtekinthetitek a skót mérnökök munkáját:

Ne hagyd ki!