Egy barna faasztalon van egy laptop, egy fülhallgató és egy okostelefon, amin a Klarna applikációja töltődik
Fotó: Shutterstock

Ez a cég futószalagon gyártja a dollármilliomosokat

A Sifted üzleti hírportál elemzése szerint minimum 75 egykori és jelenlegi Klarna alkalmazott mondhatja el magáról, hogy dollármilliomossá tette a pénzügyi technológiai (fintech) szektorban működő cég.Európa élén

A Klarna Bank AB svédországi székhelyű fintech vállalat, amely egyebek között webshopoknak biztosít online fizetési megoldásokat, de az egyre népszerűbb BNPL szolgáltatás (erről részletesebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk) is megtalálható a kínálatában.

A Klarna piaci értéke idén júniusban meghaladta a 45,6 milliárd dollárt, ami átszámítva nagyjából 14 136 milliárd forintnak felel meg. A vállalat jelenleg Európa legértékesebb magánkézben lévő startupja, világviszonylatban pedig a második helyet foglalja el a fintech cégek listáján a Stripe mögött.

A kiemelkedő sikerekből nemcsak a befektetők és az alapítók, hanem a munkavállalók is rengeteget profitáltak a vállalat bőkezű részvénycsomagjainak köszönhetően.

Jókor, jó helyen

A Sifted elemezte a Klarna részvénykönyvét, amelyből kiderült, hogy a jelenlegi árfolyamhoz viszonyítva a cég 16 éves működése során több mint 75, tulajdonjoggal rendelkező alkalmazott vált dollármilliomossá.

Tovább megyünk, a munkavállalók egy kisebb hányada több mint 10 millió dollár, átszámítva nagyjából 3,1 milliárd dollár értékben birtokol részvényeket. Utóbbiak táborát erősíti az éppen távozásra készülő vezérigazgató-helyettes, valamint a Klarna első IT-vezetője, aki 2010-ben hagyta el a céget.

A vállalat részvényárfolyama jelenleg 1756 dollár körül mozog, ami azt jelenti, hogy ha valaki minimum 0,0022 százalékos részesedéssel rendelkezik a cégben, akkor papíron dollármilliomosnak számít. Sokak számára jó hír, hogy a Klarna egyre lelkesebben kacsintgat a nyilvános részvénykibocsátás (IPO) felé. Ha ez megtörténik, az alkalmazottak eladhatják részvényeiket, és bezsebelhetik a milliónyi zöldhasújukat.

A Sifted megjegyzi, hogy a Klarna részvényesi nyilvántartása - ami Svédországban lekérhető - csak azokat a személyeket sorolja föl, akik opcióikat már valódi részvényekre váltották be.

A cégnek több mint 4000 munkavállalója van, így valójában 75-nél jóval több milliomosa lehet a Klarnának. A legutóbbi éves pénzügyi jelentés szerint 434 ezer munkavállalói részvényopció volt még érvényben, amelyek együttes értéke 762 millió dollár.

Jót tesz a gazdaságnak

Ahogyan azt a Spotify és a Revolut példája is mutatja, a startupok friss milliomosai óriási lökést adhatnak a kontinens vállalkozóinak. Közülük sokan, miután pénzzé tették részvényeiket, angyalbefektetőként újonnan létrehozott startupokat finanszíroznak. Az sem ritka, hogy egykori kollégák angyalbefektetői alapot hoznak létre, hogy közösen még több pénzt pumpáljanak az ígéretes vállalatokba. Minden bizonnyal a Klarna IPO-ja után is ez fog történni.

Ne hagyd ki!