Zöld befektetés növekedés grafikon
Fotó: Shutterstock

Minden, amit „zöldbefektetésekről" tudni kell – Ebben minden kis és nagybefektető érintett!

Nagyon tudatos fogyasztó vagy, próbálod egészség- és környezettudatosan élni az életed és éppen ezért zavar, hogy olyan cégek részvényeit veszed vagy veszik helyette, amelyek éppen az elveid ellen tesznek? Van megoldás és ez nem csak a nagyok játéka!

Az angol Environmental (környezet) Social (társadalom) Governance (irányítás) elnevezés kezdőbetűiből jött létre és vált világszerte elfogadottá az ESG rövidítés. Az ESG-befektetések rohamos térnyerése világos választ ad a vagyonkezelési szakmának, az ESG szemlélet formálta invesztíciós tudatosságban nem csak azon privátbanki ügyfelek érintettek, akik társadalom- és környezettudatos, prudens és példamutató értékrend alapján működő vállalatok értékpapírjaiba kívánnak fektetni, hanem hamarosan minden egyes befektető.

A második világháború óta először kezdünk érzékelni egy olyan kollektív elmozdulást, ahol a kormányok és a polgárok prioritásává az éghajlat, a környezet és az egészségünk válik - nem csupán önmagában a merev gazdasági és pénzügyi növekedés. Az egyre erősebb klímatudatosság, a politikai változások, valamint a zöld megoldások költségeit csökkentő technológiai fejlődések magukkal hordozzák a fenntartható pénzügyi eszközök térnyerését is. Míg korábban a befektetések elsődleges motivációja a pénz gyarapítása volt, az utóbbi években a profittermelés mellett már a társadalmi haszonhoz hozzájárulás igénye is felmerült. A környezettudatos és pozitív társadalmi hatással bíró vállalatok lehetnek a világ legértékesebb vállalatai a jövőben: a tőkepiacokon megfeleltetés részeként annál magasabbra értékelik a cégeket, minél környezettudatosabbak és etikusabbak. A befektetőknek és a privátbanki ügyfeleknek így előbb-utóbb fontolóra kell venniük portfóliójuk átgondolását, átértékelését, zöldítését, és kihasználni ezeket a hosszú távú értékteremtési lehetőségeket. Azok a szolgáltatók lesznek innovatív piaci szereplők, akik felismerik a profit és a szolidaritás közötti fontos kapcsot, egységet.

„Az ESG-befektetések megjelenése olyan pénzügyi termékcsalád térnyeréséhez vezetett, melynek bemutatása minden eddiginél hitelesebb tartalomra épül, hozamuk vetekszik – sőt egyes kutatások szerint meg is haladja – a tradicionális befektetések eredményeit, kockázati szempontból pedig kevésbé jellemzőek rájuk a drasztikus árfolyammozgások. Véleményünk szerint az ESG védjegy, a helyes vállalati gyakorlat mértékegysége, olyan analitikai megközelítés, melynek hosszú távú pozitív hozadéka akkor biztosítható, ha üzenetét - az eredeti szándéknak megfelelően - valóban fenntartható társadalmi és környezeti misszióra épülő kibocsátók és pénzügyi termékek közvetítik. A pénzügyi szektor magától értetődő kötelességének tekintjük, hogy részesei legyünk annak a globális törekvésnek, melynek célja a társadalom- és környezettudatos befektetések alkalmazása." – emelte ki Pleschinger Gyula Márk, a szakértői véleményezést végző MKB Private Banking igazgatója.


Új befektetési szemlélet

A fenntartható befektetés nem csak egyszerűen egy új pénzügyi eszköz, hanem egy teljesen új befektetési szemlélet és stratégia, ami pozitív hatással van a környezeti teljesítményre. Egy meglepő statisztika szerint átlagosan a befektetők hajlandóak 0,7 dollárral többet fizetni egy olyan vállalati részvényért, amely részvényenként egy dollárral több jótékonysági célt is szolgál. Ugyanakkor a negatív társadalmi hatással járó cégeket részvényenként 0,9 dollárral kevesebbre értékelték, mint a társadalmilag „semleges" részvényeket. A befektetők 30-40%-a állítja, hogy a fenntartható befektetéseik felülmúlták a nem ESG jellegű befektetéseiket, ami szintén jó bizonyítékként szolgál arra, hogy megkerülhetetlen a trenddel alapszolgáltatások szintjén foglalkozni.

Amíg a fenntarthatósági ajánlat eddig szolgáltatói differenciálásnak számított, addig a következő években már egyenesen szolgáltatói létkérdés lesz. A legtöbb vagyonkezelő ezzel a trenddel növeli majd a bevételét, miközben egyre több elkötelezett ügyfelet szerezhet.

„Fontos előre látnunk: azok a szolgáltatók, amelyek megtalálják a módját, hogy transzparens, igényes, előremutató elemzéseket készítsenek a befektetések ESG-faktorairól, vagyis megbízhatóan tudnak ajánlani pozitív környezeti és társadalmi hatású eszközöket, biztosan segítenek ráébreszteni a befektetőket, portfolióikon keresztül micsoda elképesztő reflexiót tudnak gyakorolni az ökoszisztémára és a biodiverzitásra. Az ESG-relációk értelmezése éppúgy a befektetők felelőssége, mint a szolgáltatóké, azaz nem pusztán fenntartható ESG-befektetési szabályozásokra van szükség, hanem az ügyfelek tudatosságára is." – tette hozzá Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezető igazgatója. – „A privátbanki ügyfeleik egyszerre igénylik az új, innovatív pénzpiaci megoldásokat és azt a biztonságot, melyet a privátbankárok jelenléte testesít meg a modern koncepciók megismerése során."

Tévhit, hogy ez csak a nagyok játéka

Évekig élt a tévhit, miszerint az etikus, fenntartható befektetések kérdése inkább a vagyonosok jótékonysági hóbortja. Az ESG konform papírok hozamai 2020-ig nagyjából hasonló teljesítményeket tudtak felmutatni, mint a vezető indexek. Aztán az elmúlt 12-18 hónapban részben érezhetően egyre jobb hozamot termeltek, ráadásul jól mérhető befektetői pszichológiai tapasztalat, hogy az ESG alapokat vásárló befektetők „ragaszkodnak" befektetéseikhez, valószínűleg a hitbéli kötődés, elköteleződés miatt ezekhez az instrumentumokhoz, azaz értékesítési szempontból is kijelenthetően általánosan válságállóvá téve őket. Összességében az „ESG compliant" részvények hozama versenyképességüket tekintve rendre felveszik a versenyt más eszközosztályok átlagaival, de egyik igazi erősségükké a befektetői kötődés vált fokozatosan és általánosan. Az elmúlt évtizedek alatt még egy aspektusból volt úttörő a termékfejlesztés: az ESG-szemléletű befektetési lehetőségek megjelenése kiemelkedő transzparenciát biztosít a befektetők számára. A hétköznapokra, sőt a jövőépítésre is lefordítható narratíva a tapasztalatok szerint alaposabb befektetési döntést és higgadtabb kockázatkezelést eredményez, ezáltal jelentősen javítja a portfóliók hatékonyságát.

„Egyre többen – kutatásaink szerint elsősorban a hölgyek és a fiatalok körében – célzottan kíváncsiak arra, hogy a befektetéseik milyen hatást érnek el és gyakori befektetői elvárás lett, hogy a befektetések reflektáljanak a személyes értékrendre is. Mára egyértelmű a befektetőknek, hogy az ESG-szemlélet nem egyfajta jótékonyságot jelent, hanem a társadalmi és környezeti hatáson túl erős pénzügyi hozamot is. Nem véletlenül növekszik világszerte a fenntartható befektetési eszközök aránya: 2020-ban a fenntartható befektetések a teljes kezelt vagyon 36%-át tették ki globálisan. Büszkék vagyunk, hogy kutatásainkkal, adattábláinkkal és nemzetközi ESG monitorainkkal segíthetjük az új kihívásban a velünk együttműködő szolgáltatókat." – emelte ki Kovács M. Andrea a Blochamps senior tanácsadója.

The Conversation

Ne hagyd ki!