Mark Zuckerberg képe egy graffitis falon "You've been Zucked" felirattal
Fotó: Unsplash

Betart a Facebook a politikának, nálunk még várni kell erre

A Facebook bejelentette, hogy a hatékonyabb védelem érdekében mostantól az újságírókat és az aktivistákat „speciális" közszereplőknek tekinti, továbbá korlátozni fogja a politikai tartalmak megjelenését a hírfolyamokban.Veszélyes idők

A Facebook alapvetően jóval nagyobb teret enged a kritikus, sokszor sértő véleményeknek, mint a tradicionális online platformok. Az elmúlt években azonban jelentősen megszaporodtak a testi sértéssel, halálos fenyegetéssel kapcsolatos kommentek, amelyeket a felbőszült felhasználók egyre gyakrabban címeznek emberjogi aktivistáknak és újságíróknak. A vállalat globális védelemért felelős vezetője, Antigone Davis bejelentette, hogy az újdonsült „célpontokat" ezentúl úgy kezelik, mint akik akaratuk ellenére váltak közszereplővé. A Facebook álláspontja szerint a szóban forgó emberek nem a személyiségük, hanem a munkájuk miatt kerültek a figyelem középpontjába. Az új irányelveknek köszönhetően az érintettek nagyobb védelemre számíthatnak.

Aggasztó indulatok

Köztudott -részben a belső informátoroknak köszönhetően-, hogy a Facebook különbséget tesz a közszereplők és a magánemberek között, ehhez mérten más moderálási előírások vonatkoznak a különböző felhasználókra. Például, nagy általánosságban nézve, a felhasználók következmények nélkül a halálát kívánhatják egy híresebb embernek, egészen addig, amíg meg nem jelölik vagy pontosan meg nem nevezik őt. Viszont nem kívánhatják egy magánember, és mostantól egy újságíró és egy aktivista halálát sem. Az új irányelv képlékeny, például George Floyd-ot is akaratán kívüli közszereplőnek nyilvánította a Facebook, és minden olyan posztot eltávolított, amelyben a halálát ünnepelték a felhasználók. A szabályszegőkre tiltás vár. Továbbá zéró tolerancia vonatkozik a nemkívánatos, súlyosan sértő, szexista tartalmakra, a becsmérlő, szexuális jellegű photoshopolt képekre és rajzokra, valamint a felhasználók megjelenésének közvetlen sértegetésére.

Hírfolyam-korlátozás

További újítás a politikai tartalmak kiterjesztett korlátozása. Mark Zuckerberg januárban pedzegette, hogy azt tervezik, módosítanak a hírfolyamon megjelenő tartalmak algoritmusain annak érekében, hogy kevesebb politikai bejegyzés kerüljön a felhasználók elé. A projektet teszt jelleggel egy maroknyi piacon, egyebek között az USA-ban indították el. Az újítás remek fogadtatásban részesült, amin felbuzdulva Costa Ricára, Svédországra, Spanyolországra és Írországra is kiterjesztették a változtatást. A pozitív visszajelzések az új országokban sem maradtak el, ezért a közösségi platform további 75 országot von be a kezdeményezésbe. A cég hozzátette, hogy azokat az országokat, ahol választások várhatók, vagy magas kockázata van egy konfliktus kialakulásának, egyelőre nem bolygatják. Tehát Magyarországon még várni kell a politikamentes(ebb) Facebook-ra.

Ne hagyd ki!