Legújabban a Duna-Tisza közi Homokhátság déli területeinek a pálinkafőzdéi örülhetnek
Fotó: Shutterstock

Újabb pálinka kapott regionális eredetvédelmet az Uniótól

79-re emelkedett az Európai Unió oltalma alatt álló földrajzi árujelzők száma Magyarországon. A napokban egy pálinka kapta meg az uniós védelmet. Mutatjuk, melyik!


Ismét egy pálinka kapott uniós védelmet

Március 7-én döntött az Európai Bizottság arról, hogy uniós oltalmat ad a Homokháti őszibarack-pálinkának is. Ezzel együtt 79-re (28 élelmiszer, 38 bor és 13 pálinka) nőtt az EU védelme alatt álló földrajzi árujelzők száma hazánkban – írja a Kormány.hu.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a Homokháti őszibarack-pálinka csupán a Duna-Tisza közi Homokhátság déli területein, Szegedtől nyugatra elhelyezkedő meghatározott települések kereskedelmi pálinkafőzdéiben, kizárólag az erről a területről származó őszibarackból készülhet.

„A pálinka földrajzi területtel való szoros kapcsolata a térség csillámokban gazdag homokos talajának és éghajlatának köszönhető. A Homokhátságra jellemző forró, száraz, aszályos nyarak, a napsütéses órák magas száma és a nagy napi hőingadozás, valamint a talaj adottságainak következtében az ott termesztett őszibarack édessé, zamatossá válik. Az alkalmazott kisüsti lepárlási technológia hatására a pálinkában ezek az érett őszibarackból származó gazdag aromák karakteresen jelennek meg. Ennek eredményeként ízében telt, karakteres, könnyed fanyarság, ugyanakkor visszafogott parfümösség, diszkrét illat jellemzi a Homokháti őszibarack-pálinkát”

- jellemzi a közlemény az újonnan eredetvédelmet kapó italt. A tájékoztatás szerint az uniós oltalom előnyét jelenti a jogi védelmen túl egyebek között az is, hogy növekszik általa a termék kereskedelmi megkülönböztethetősége, valamint könnyebbé válhat az ital népszerűsítése is.

Az uniós oltalom alatt álló szeszes italok (pálinkák) listája

 1. Pálinka
 2. Törkölypálinka
 3. Békési szilvapálinka
 4. Gönci barackpálinka
 5. Homokháti őszibarack pálinka
 6. Kecskeméti barackpálinka
 7. Szabolcsi almapálinka
 8. Szatmári szilvapálinka
 9. Újfehértói meggypálinka
 10. Vasi vadkörte pálinka
 11. Nagykunsági szilvapálinka
 12. Nagykunsági birspálinka
 13. Madarasi birspálinka

Ne hagyd ki!