A megyei jogú városok ingatlanpiacát vizsgálták meg
Fotó: Shutterstock

Ezekben a városokban szép hasznot hozhat a használt ingatlan

Jelentősen emelkedett a használtlakások négyzetméterára a megyei jogú városokban az elmúlt időszakban. Néhány nagyobb vidéki településen különösen zsebbenyúlós manapság ingatlant vásárolni. Mutatjuk, hogyan változtak az ingatlanárak ezeken a területeken.


Drágultak a használt lakások

Az Otthon Centrum (OC) adatai szerint nagyjából harmadával emelkedett a használt téglalakások négyzetméterára a megyei jogú városokban egyetlen év alatt. A legdrágább vidéki nagyváros ebben a tekintetben Debrecen volt az idei év első félévében, de nem sokkal marad el mögötte Győr és Székesfehérvár sem.

A 23 megyei jogú városban 504 ezer forint egy téglalakás négyzetméterének átlagértéke, ami a tavalyi átlaghoz képest 28 százalékkal magasabb. A panellakások 438 ezer forintos fajlagos ára is 22 százalékkal nőtt egy év alatt, míg a használt házak átlagosan 370 ezer forintos négyzetméterára 15 százalékos emelkedést jelent

- idézi Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetőjét a HVG.

Ennyibe kerülnek az ingatlanok

Debrecenben 703 ezer forintos átlagos négyzetméterárat mért az OC januártól júniusig, amíg Győrben 645 ezer forintost, Székesfehérváron pedig 626 ezer forintost. A legtöbb városban azonban a fajlagos ár 400–500 ezer forint között alakult. A legolcsóbb Nagykanizsa volt, ahol 330 ezer volt az átlag.

Átlagosan 28 százalékkal kerülnek többe a téglalakások a megyei jogú városokban az egy évvel korábbi árszinthez képest. Érdet és Sopront leszámítva a vizsgált településeken az árnövekedés aránya kétszámjegyű. Az átlagárakat a nagyobb városok húzzák fel: Debrecenben és Győrben is 30 százalék felett növekedett az árszint, valamint kiemelendő volt Miskolc, ahol 32 százalékkos volt drágulás.

Sokkal drágábbak lettek a panellakások is

A panellakások esetében is Debrecenben volt mérhetőek a legnagyobb árak, hiszen átlagosan 577 ezer forintba került egy négyzetméter. A hajdúság székhelyét Székesfehérvár (554 ezer Ft/m2) és Sopron (551 ezer Ft/m2) követte. Más megyei jogú városokban 300–440 ezer forint között alakultak a négyzetméterárak. Ezt a sort is Nagykanizsa zárja 297 ezer forintos átlagos költséggel.

A panellakások átlagárai nagyjából 22 százalékkal magasabbak a tavalyi értékeknél. Legnagyobb emelkedést Miskolcon mérték, ott 35 százalékkal kerülnek többe, mint 2021 első félévében.

A családi házakért átlagosan 370 ezer forintot kértek idén négyzetméterenként a megyei jogú városokban. Ezen a listán Győr az első, átlagosan 495 ezer forinttal, melyet Sopron (488 ezer Ft) és Debrecen (473 ezer forint) követ.

Ne hagyd ki!