Egy férfi épp a telefonján Facebookozik, amin szív reakciót készül adni egy posztra
Fotó: Shutterstock

Újabb hét, újabb büntetés: halmozza a rekordokat a Facebook

Az Egyesült Királyság versenyfelügyelete (CMA) magyar forintban számolva több tízmilliárdos büntetést szabott ki a Facebook-ra, mert a közösségi óriás szándékosan megszegte a szigetország versenyjogi szabályait.Irgum-burgum

A CMA szerint a Facebook a versenyfelügyelet többszöri felszólítása ellenére sem tett eleget a Giphy Gif-megosztó vállalat felvásárlásával kapcsolatos információszolgáltatási utasításainak.

A CMA szándékos és jelentős szabály- és jogsértés vádjával 50 millió fontos, azaz nagyjából 21,7 milliárd forintos büntetést szabott ki a közösségi médiaóriásra.

A szóban forgó ügy egészen 2020. májusáig nyúlik vissza, amikor a Facebook nem hivatalos források szerint 400 millió dollárért megszerezte a Giphy-t. A versenyfelügyelet szinte azonnal rászállt a vállalatra, ugyanis a Giphy-t a Facebook piaci riválisai is széles körben használják, emiatt a beszerzés versenyjogi aggélyokat vetett föl. A CMA végül kiadott egy úgynevezett „végrehajtási utasítást", amellyel korlátozta az egyesülésre készülő, de még vizsgálat alatt álló vállalatok működését. Ez azt jelenti, hogy a cégek félig elkülönítve, egymással versenyezve működhetnek tovább a vizsgálat befejezéséig. Az utasítás értelmében a Facebook-nak folyamatosan jelentéseket kell tennie és új információkkal kell alátámasztania, hogy betartja a felügyelet előírásait. A közösségi platform ennek nem tett eleget, amivel aláásta annak a lehetőségét, hogy a CMA megelőzzön, nyomon kövessen vagy helyrehozzon bármilyen problémát. Ezért járt a büntetés. A hivatal ezen felül egy 500 ezer fontos bírságot is kiszabott, mert Zuckerberg vállalata kétszer is lecserélte a megfelelőségi igazgatóját anélkül, hogy arra korábban engedélyt kért volna.

A Facebook tagadja, hogy szabálysértés követett volna el, és állítása szerint mindent megtett azért, hogy megfelelően együttműködjön a CMA-val.

Hasonló ügyben a CMA eddigi legnagyobb büntetése 325 ezer font volt, így a Facebook abszolút rekordernek számít szándékos szabályszegésben.

Többfrontos támadás

A Facebook-ra emcsak Európában, hanem a tengerentúlon is rájár a rúd.

Néhány napja az USA Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) szintén rekord méretű, 14,5 millió dolláros, azaz nagyjából 4,5 milliárd forintos büntetést szabott ki a Facebook-ra. A DOJ szerint a Facebook 2018. januárja és 2019. szeptembere között egész egyszerűen figyelmen kívül hagyta az amerikai álláskeresők pályázatait, valamint megtagadta felvételüket több mint 2600 üres pozícióra.

A minisztérium továbbá azzal vádolja a vállalatot, hogy

  • szándékosan úgy alakította ki a toborzási folyamatait, hogy bizonyos pozíciók elkerüljék az egyesült államokbeli munkakeresők figyelmét a külföldi munkaerő bevonzása érdekben (például elektronikusan nem, csak postai úton lehetett pályázni),
  • diszkriminatívan lépett fel a helyi munkavállalókkal szemben,
  • megsértette a bevándorlási és állampolgársági törvényt (INA), amely megtiltja, hogy a munkaadók megkülönböztessék a munkavállalókat állampolgárságuk vagy bevándorlási státuszuk alapján.
A Facebook nem áll a törvények felett, és be kell tartania nemzetünk szövetségi polgári jogi törvényeit, amelyek tiltják a diszkriminatív toborzási és felvételi gyakorlatokat. A vállalatok nem különíthetnek el bizonyos pozíciókat az ideiglenes vízumtulajdonosok számára állampolgárságuk vagy bevándorlási státuszuk miatt.

-fogalmazott Kristen Clarke, a DOJ főügyésze.

Ne hagyd ki!