Egy dislike, egy mérges reakció és egy Facebook logó van egymás mellett egy fekete, tükröződő környezetben
Fotó: Shutterstock

Lassan nincs az a pénz, ami a Facebooknál tartaná a dolgozókat

Az elmúlt hónapok botrányai olyan szinten megtépázták a Facebook renoméját, hogy kénytelen egyre nagyobb fizetéseket és juttatásokat adni, hogy megőrizze munkavállalóit. Az adatok arra engednek következtetni, hogy a stratégia nem működik- írja a Business Insider.


Nagy a baj

Azzal nem mondunk újdonságot, hogy a technológiai szektorban, főleg a Szilícium-völgy órásvállalatai között hatalmas verseny folyik a top szakemberekért. A Facebook köztudottan agresszív startégiával próbálja bevonzani a tehetségeket, a napvilágot látott belső információk, így például a toxikus munkahelyi környezet, a megkérőjelezhető adatkezelési módszerek és a felhasználók mentális egészségének figyelmen kívül hagyása azonban rendkívül nehéz helyzetbe sodorta Zuckerberg vállalatát. A szakemberek nemes egyszerűséggel nem akarnak a Facebooknál dolgozni.

A Facebook, pontosabban a Meta piaci megítélését remekül tükrözi, hogy a Yahoo! Finance éves vállalatértékelő jelentésében 2021. legrosszabb cégének nevezte a szebb napokat is megélt közösségi platformot.

Mit tehet egy ilyen kilátástalan helyzetben egy vállalat? Megpróbálja pénzzel motiválni és becsalogatni az embereket.

Pénz beszél?

A Business Insider belső dokumentumokra hivatkozva megállapította, hogy a közösségi oldal az elmúlt hónapokban jelentősen megnövelte az alapfizetéseket, a kompenzációkat és a részvényopciós jutalmakat is.

2021 második negyedévében egy tapasztalt középvezető átlagosan évente már 400 ezer dollárt keresett az egy évvel korábbi 380 ezer dollárhoz képest. Ugyanezt az időszakot vizsgálva egy kevésbé tapasztalt mérnök fizetése 256 ezer dollárról 276 ezer dollárra nőtt.

A Levels.fyi fizetéselemző hírportál értesülései szerint a növekedés mindkét csoport esetében kétszerese volt a 2018 és 2019 között mért gyarapodásnak.

A Musa bértárgyalási tanácsadó cég korábban arról számolt be, hogy a cég tapasztalt mérnökei idén már 450-510 ezer dolláros éves kompenzációra számíthatnak.

A Facebook a részvényopciós jutalmakkal is jóval bőkezűbb, mint a korábbi években. A csoportigazgatók és az alelnökök idén átlagosan 3-6 millió dollár, a menedzserek egymillió dollár, a top mérnökök pedig 600 ezer dollár értékű részvényjutalmakban részesültek. A Levels.fyi adatiból az is kiderült, hogy még a belépő szintű mérnökök is 100 ezer dolláros részvényopciókra és 50 ezer dolláros év végi bónuszokra számíthatnak.

Mi lesz ennek a vége?

A fent említett árakkal még a Google sem tudja tartani a versenyt, viszont minden jel arra mutat, hogy a keresőóriásnak semmi oka nincs arra, hogy felvegye a kesztyűt a Facebookkal.

Busás fizetések és jutalmak ide vagy oda, a közösségi platform jelenleg több mint 4300 állásra nem talál jelentkezőt, az állásajánlatok elfogadásának aránya pedig folyamatosan csökken.

Idén ráadásul több tucat magas beosztású vezető távozott. A toborzók szerint az alkalmazottak nyitottabbak arra, hogy máshol keressenek állást.

A távozók közül sokan arról számoltak be, hogy hátrányként érte őket munkakeresésük során, hogy önéletrajzukban fel volt tüntetve a Facebook is.

Régen a Facebook egy olyan hely volt, ahová szinte csak kihalásos alapon lehetett bejutni, most azonban kérdéses, hogyan tudja pótolni a kieső embereket a vállalat. Ahhoz viszont semmi kétség sem fér, hogy egy névváltoztatás és némi pénz nem fogja megoldani a helyzetet.

Ne hagyd ki!