Parragh: kötelezővé kell tenni az angol nyelvet az iskolában

"Imádok tanulni" - olvasható az angol nyelvű felirat egy oktatási intézmény bejáratánál

Parragh: kötelezővé kell tenni az angol nyelvet az iskolában

A kamarai elnök szerint szakítani kell az olcsó munkaerő mítoszával, a 200 ezres minimálbér együtt járna a hatékonyság növekedésével és a well-being érzésével.


Ha nem emelünk, lemaradunk

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta a Portfóliónak, hogy a magyar gazdaság el tudja viselni, hogy bruttó 200 ezer forintra emelkedjen a minimálbér. A minimálbér emelésével – ami az egész bérskálára hat – egyszerre nő a hatékonyság, javul a termelékenység. Aki nem képes arra, hogy ezt teljesítse, az egyszerűen kiesik a piacról, mondta. A kamarai elnök szerint ha túl gyorsan emelkedik a minimálbér, akkor tönkremegy a gazdaság, de ha nem emelünk béreket, akkor lemaradunk.

A forint 15 százalékkal értékelődött le öt év alatt, senkit sem kényszerített arra, hogy jobban, hatékonyabban dolgozzon és dolgoztasson.

Mítoszok

Parragh László úgy vélte, hogy szakítani kell azzal a mítosszal, hogy Magyarországon a versenyképesség záloga az olcsó munkaerő. Szerinte a XXI. században olyan bért kell fizetni az embereknek, hogy el tudjanak menni nyaralni vagy tudjanak maguknak autót venni. A bértárgyalásoknak arról is szólniuk kell, hogy az emberek jóléte hogyan alakul egy országban.

Tudom, különös ezt éppen egy kamarai elnöktől hallani, de a magyar minimálbér az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. A magyar gazdaság el tudja viselni, hogy bruttó 200 ezer forintra emelkedjen a minimálbér.

- mondta. A minimálbér-emelés hazai és európai hátteréről bővebben itt és itt és itt írtunk.

Kötelező angol

Végezetül kitért arra, hogy a kamara és a Versenyképességi Tanács szerint az angol nyelvet kell kötelezővé tenni az iskolában. Persze a politikusok ettől tartanak, mert az ő gyerekkorunkban az orosz volt a kötelező, amivel ma semmire sem megyünk. De nincs mese, a világ ma már kötelezővé teszi az angolt.

Ezt nemcsak az iskolában, hanem rejtett eszközökkel is lehet támogatni, ha olyan tévécsatornákat vagy műsorokat indítunk, ahol angolul beszélnek, és magyarul feliratozzuk az adást.

Európai minimálbérek

Parraghnak igaza van abban, hogy 2021-ben Bulgária után Magyarországon volt a második legalacsonyabb a nominális minimálbér. Az árszínvonalat is figyelembe vevő vásárlóerő-paritáson számolva ugyanakkor kevésbé rossz a helyzet, úgy hátulról az ötödikek vagyunk Bulgária, Litvánia, Észtország és Szlovákia után. Ugyanakkor a tervezett 200 ezer forintos minimálbér átváltva 578 euró lenne, ami az 579 eurós cseh szinthez való felzárkózáshoz lenne elegendő. Mivel várhatóan a több tagállamban is emelnek majd, a magyar minimálbér még az emelés után is a legalacsonyabbak között maradna az EU-ban.


Ne hagyd ki!