Tömegesen lépnek be a munkaerőpiacra az 1997 és 2012 között születettek
Fotó: Shutterstock

Ilyen az ideális munkahely a Z generációsok szerint

Felforgathatják az 1997 és 2012 között születettek a munkaerőpiacot. Hamarosan tömegével fognak belépni a Z generációsok a munka világába, amit leginkább ők formálhatnak a következő időszakban. Felmérés vizsgálta, milyen elvárásaik vannak a zéseknek a munkahelyeken.


A Z generációsok dominálhatnak a munkaerőpiacon a következő években

A globális munkaerő harmadát fogják kitenni a Z generációsok, vagyis az 1997 és 2012 között születettek 2025-re. Ők újabb igényeket támaszthatnak a munkahelyek felé. Egy friss kutatás rávilágít, az irodai munkakörökben a zések 51 százalékának fontos, hogy a munkáltatója részt vegyen a környezetvédelemben. 48 százalékuk pedig előnyben részesíti a közösségért tevékenykedő vállalatokat - írja a Property Forum.

A felmérés alapján a Portfolio megjegyzi, az irodákban a zések olyan dedikált munkaterületeket preferálnak, amelyek lehetővé teszik a magánéletet, valamint azt, hogy jobban fókuszálhassanak arra, amit csinálnak. Keresik például a kényelmet, a bőséges természetes fényt és a zökkenőmentes hozzáférést a technológiákhoz. De soroljunk a kutatás alapján legjellemzőbb újszerű elvárásaikat:

  • Olyan projekteket keresnek, amelyek pozitív változást hozhatnak a világba.
  • Nagyra értékelik a rugalmasságot, így a rugalmas, esetleg hibrid munkavégzést.
  • Keresik az olyan munkahelyeket, ahol sok a növény, valamint a természetes fény.
  • A Z generáció folyamatosan tanulnának és fejlődnének, ezért kedvelik a szakmai fejlődési programokat és a mentorálást.
  • Hangsúlyt helyeznek a sokszínűségre és a méltányosságra, ezért igénylik az olyan befogadó és barátságos munkakörnyezetet, ami erősíti bennük az összetartozás érzését.

Mindezek megléte jelentősen növelhetik a munkahelyi elégedettséget a zéseknél, ami nagyobb elkötelezettséggel, termelékenységgel és a hosszabb megtartásukkal párosulhat.

Nem minden cégvezetők szívébe lopta be magát a Z generáció

Egyébként több furcsaságról számoltak be a vállalatvezetők a Z generációs munkavállalókkal kapcsolatban. Egy új kutatás alapján a cégvezetők 40 százaléka szerint a friss diplomás zommerek jellemzően nincsenek felkészülve arra, hogy a munkaerőpiacra lépjenek. Nekik a 94 százalékuk vonakodik a "zések" alkalmazásától is - írja az Insider.

A Resume Builder áprilisi felmérése pedig arra világít rá, hogy a vállalatirányítók nagyjából háromnegyede szerint nehezebb együtt dolgozni ezekkel a fiatalokkal, mint a korábbi generációkba tartozó alkalmazottakkal.

Mindezek összhangban vannak az Intelligent kutatásának az eredményeivel. Nekik a zések rossz munkamoráljáról, a nem megfelelő kommunikációs készségeikről és a túlzott önértékelésükről számolt be a megkérdezett több mint 1200 üzleti vezető jelentős része. A cégvezetők a probléma okát elsősorban a modern kultúrában látják, valamint sokan hibáztatják a világjárvány kedvezőtlen szociális hatásait is.

Új hozzáállás a munkához

Úgy tűnik, az idősebbek jellemzően úgy gondolják, hogy az életet a munka köré kell szervezni. Viszont a zések szerint a munkát az élet köré. Manapság a fiatalabb munkavállalók magabiztosabban szállnak szembe a munkaadóikkal, és határozottabb elképzeléseik vannak a munka szerepéről is az életükben. Ők nagyobb valószínűséggel mondanak fel ha elégedetlenek, vagy úgy érzik, nem fejlődnek.

E generáció munkaerőpiaci helyzete gyökeresen különbözik a szüleikétől és a nagyszüleikétől. Korábban az embereknek kevesebb lehetőségük volt a munkaváltásra, ha nem felelt meg nekik a munkahelyük. De cserébe őket a karrierjük végén a könnyű nyugdíj ígérete várta. Hozzájuk képest a mai fiatalok - a várakozások szerint - csak később mehetnek majd nyugdíjba − derült ki az Evelyn Partners tanulmányából.

2025-re a Z generációs munkavállalók a becslések szerint a munkaerő 27 százalékát tehetik ki. Ha a munkaadók ki akarják használni ezt az erőforrást, akkor úgy tűnik, különösen oda kell figyelniük a zoomerek preferenciáira.


Ne hagyd ki!