Magyarországon is könnyen beszerezhetők
Fotó: Shutterstock

9 kedvező árú szuperélelmiszer

Sorolunk kilenc szuperélelmiszert, melyek könnyen beszerezhetők, meglehetően olcsók, valamint fogyasztásuk számos egészségügyi előnnyel jár.


Egészséges és olcsó szuperélelmiszerek

Dr. Will Li orvos szerint nem kellsok pénzt költeni ahhoz, hogy valaki finom és egészséges ételeket egyen. Fel is sorolt néhány szuperélelmiszert, melyek akár Magyarországon is könnyen beszerezhetők, és igen kedvező lehet az áruk is. Mutatjuk a listát!

  1. Mogyoróhagyma: Olyan bioaktív vegyületet tartalmaz - az úgynevezett allicont - amely gyulladáscsökkentő és kedvezően hat az anyagcserére – írja a Magyar Mezőgazdaság.
  2. Gyömbér: A gingerol nevű bioaktív anyagot tartalmazza, amely szintén gyulladáscsökkentő.
  3. Kapribogyó: A bioaktív kvercetin magas szintje teszi szuperélelmiszerré, amely segít csökkenteni a gyulladást és fokozza az anyagcserét.
  4. Paradicsompüré: Olyan anyagokban gazdag, mint a likopin, a klorogénsav és a kvercetin, amelyek együttesen aktiválják az anyagcserét.
  5. Sárgarépa: Retinoidokat tartalmaz, különösen luteint és zeaxantint, amelyek védik a látást. Emellett képes fellendíteni az anyagcserét is.
  6. Lilahagyma: A héjában is jótékony bioaktív anyagok vannak, emellett kvercetint is tartalmaz.
  7. Fokhagyma: Jót tesz a vérkeringésnek, valamint gyulladáscsökkentő hatású is.
  8. Petrezselyem: Olyan bioaktív anyagot tartalmaz, amely jót tesz az agy egészségének és az anyagcserének.
  9. Őrölt kömény: Gyulladás- és vérnyomáscsökkentő, valamint tele van antioxidánsokkal.

Tíz táplálék, melyeket nem ajánlott fogyasztani

Néhány étel fogyasztása különösen ajánlott azoknak, akik el szeretnék kerülni a krónikus, alacsony fokú gyulladások kockázatát. Ebbe a csoportba tartozhatnak például az omega-3 zsírsavakban, rostokban és polifenolokban gazdag élelmiszerek. Azonban egyes étrendek hozzájárulhatnak az említett probléma kialakulásához. Sorolunk 10 táplálékot, melyeket ajánlott lehet kerülni, ha mérsékelnénk a gyulladások kialakulásának kockázatát.

  • Cukros üdítőitalok
  • Olajban sült ételek
  • Alkohol
  • Finomított gabonafélék
  • BPA-tartályokban tárolt élelmiszerek
  • Feldolgozott hús
  • Cukorkák
  • Fánkok
  • Tészta
  • Belsőségek

A részletekért ezt a cikkünket ajánljuk.


Ne hagyd ki!