Az Amazon repülője az Amazon székháza felett repül el
Fotó: Shutterstock

Az Amazon mindent bevet a szállítási nehézségek leküzdésére

Nem hivatalos értesülések szerint az Amazon tucatnyi repülőgéppel bővíti az amúgy is figyelemreméltó flottáját, hogy kiküszöbölje a hajózási iparág fennakadásait. Ez jó hír a legiközlekedési szektor szereplőinek is, ugyanis a vállalat tárt karokkal várja a gépek üzemeltetéséhez a szakembereket.Elfogyott a türelem

Az ellátási lánc akadozása, nevezetesen a konténerhajók kikötői torlódása, a konténerek körforgásának totális káosza és a munkaerőhiány az Amazon működésébe is belerondított. A világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi vállalatának sikerei nagyban függenek a szállítmányozási iparágtól, ezért nem engedheti meg magának, hogy arra várjon, hogy a problémák maguktól megoldódjanak. A Bloomberg értesülései szerint az óriáscég megelégelte a helyzetet, és légiközlekedési iparághoz fordult segítségért. Az ügyre közvetlen rálátással rendelkező informátorok megerősítették a sajtóorgánumnak, hogy az Amazon 10 darab felújított Airbus A330-300-as repülőgépet, valamint egyelőre ismeretlen darabszámú Boeing 777-300ER repülőgépet fog vásárolni a közeljövőben. A munkavállalói csapatát is bővíti, a repülők üzemeltetéséhez szükséges személyzet toborzását is elkezdte. Az Amazon a légi járművekkel képes lenne közvetlenül Kínából az USA-ba szállítani az árucikkeket, így elkerülhetné a kikötői torlódásokat, amelyek napjainkban akár egyhónapos késést is eredményezhetnek. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a cég megvásárolja, vagy lízingelni fogja a vasmadarakat, ahogyan azt sem, hogy ki az eladó, és hogy mikor helyezik üzembe a monstrumokat.

Bármi áron

Az Amazon januárban kezdte a flottája bővítését, amikor 11 Boeing 767 típusú tehergépet vásárolt. A Bloomberg megjegyezte, hogy a vállalat jövőre felújított Boeing 777-eseket fog használni, amelyek 25 százalékkal több árut képesek szállítani, mint az aktuálisan üzemeltetett gépek. Olyan repülőkről beszélünk, amelyeket eredetileg személyszállításra terveztek, de kisebb átalakításokkal tökéletes tehergépeket varázsoltak belőlük. Az Amazon öt évvel ezelőtt indította a légi programját, jelenleg 75 repülőgép található a flottájában. A helyzet komolyságát jelzi, hogy annak ellenére, hogy a légi szállítmányozás nagyságrendekkel drágább, mint a szárazföldi vagy az óceáni, egyre több vállalat fordít hátat a tradicionális megoldásoknak. Egyebek között a Home Depot, a Lululemon és a Peloton is nagyobb mértékben támaszkodik a légi áruszállításra, mint néhány hónappal ezelőtt. Mindezt úgy, hogy ugyanaz a szállítmány, ami hajóval 195 dollárból kijön, légi úton 1000 dollárba is kerülhet.

Ne hagyd ki!