Több töltőállomás is huzamosabb ideig zárva maradhat
Fotó: Shutterstock

Nem veszi át mindenkitől a Mol a bedőlt benzinkutakat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kirendelte a Mol-t több, két napnál tovább zárva tartó töltőállomás ideiglenes üzemeltetésére. A magyar olajvállalat azonban nem hajlandó minden esetben átvenni a kutakat.


Nem feltétlenül veszi át a Mol a bezárt benzinkutakat

„Jelenleg több kút működtetésére is felkérte a Mol-t a kormány, de a helyzetelemzést követően úgy látjuk: a felsorolt térségekben biztosított az üzemanyagellátás. Az érintett kutak 20 kilométeres körzetében egy vagy több üzemelő töltőállomás is található. Ez azt jelenti, hogy az érintett kutak átmeneti üzemeltetése nélkül is jut elég üzemanyag minden helyi lakos számára vagy MOL vagy akár versenytárs szolgáltatótól”

- tájékoztatta a 444.hu-t a Mol.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a közelmúltban három, 48 óránál tovább zárva tartó benzinkút ideiglenes üzemeltetésére rendelte ki a Mol-t. A cikk szerint ezek a kutak azért voltak kénytelenek bezárni, mert nem kaptak üzemanyagot a Mol-tól, mint nagykereskedőtől. A jelek szerint viszont a magyar olajipari óriás megteheti, hogy nemet mond az átvételre.

Ha indokolt, átveszik a kutat

Az érvényes kormányrendeletben egyénként az szerepel, hogy „a kijelölt nyilvántartott szolgáltató az érintett üzemanyagtöltő állomás üzemeltetésére külön engedély nélkül jogosult.” Tehát nem olvasható benne, hogy kötelező a benzinkút átvétele, csupán lehetősége van rá a kijelöltnek.

„Természetesen, ha olyan további helyszínek merülnek fel, ahol nem biztosítható az egyenletes és könnyen elérhető üzemanyagellátás, a Mol a jogszabály értelmében átmeneti időre átveszi az adott töltőállomások üzemeltetését. Stratégiai vállalatként ezt akkor is megtesszük, ha ez többletköltséget jelent a vállalat számára”

- idézi a Mol ígéretét a 444. A magyar olaj- és gázipari óriás egyébként már november 17-én jelezte, hogy szívesen átveszi a hatósági ár miatt bajba került benzinkutakat, mert felelős az ország ellátásbiztonságáért. A portál megjegyzi azt is, hogy tudomásuk szerint eddig a hazai töltőállomások tizede, nagyjából 200 kút ment végleg tönkre az ársapka következtében.

Az előzmények

A kormány tavaly november 15-étől a nem prémium benzin és a gázolaj literenkénti árát 480 forintos felső határral rögzítette, eredetileg három hónapra. Ezt később meghosszabbították újabb három hónappal, május közepéig. A benzin nagykereskedelmi ára azonban ennél az összegnél jóval magasabb, ezért sokáig ráfizetés volt minden egyes liter üzemanyag értékesítése a kiskereskedőknek.

Az említett probléma miatt a kormányzat néhány egyéb intézkedést követően február 28-tól 480 forintban maximálta az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is. Ez viszont a nagykereskedőknek nem kedvezett, ezért a Mol kivételével a legtöbb vállalat leállította értékesítést. A magyar olajipari óriásnál ennek következtésben a megnövekedett igények miatt logisztikai nehézségek léptek fel, így hiába volt az ország üzemanyagellátása biztosítva, akadozva érkezett meg a benzin és a gázolaj a kutakra.


Ne hagyd ki!