Magyarországot sem kerülik el a cukorgondok
Fotó: Shutterstock

Szenved a cukoripar, itthon is gondok vannak

Súlyosbodik a globális cukorhiány. Az egekbe emelkedett a cukor ára a világpiacon. India korlátozza a cukorkivitelét, valamint várhatóan hiába lesz kiemelkedő a brazil cukortermelés idén, jódarabig eltarthat, amíg a többlet megjelenik a piacon. A cukorproblémák hazánkat sem kerülték el, bár egészségügyi szempontból nem túl rossz hír a cukorhiány.


Nemzetközi cukorhiány

Újabb inflációs nyomást generált az édesség- és az üdítőiparban, hogy hatéves csúcsra ért a cukor jegyzése a világ árutőzsdéin a napokban. Az áremelkedés mögött az áll, hogy India korlátozza a cukorexportját, miután az ország cukoripara egyre inkább átáll az etalongyártásra a növekvő üzemanyagárak miatt. Emellett Európában a kedvezőtlen időjárás és a műtrágyapiaci bizonytalanság miatt csökkenhet a termelés, valamint Mexikónak is alacsonyabb lehet az idei cukorkibocsátása a kedvezőtlen éghajlati viszonyok miatt. Továbbá az Egyesült Államokban is csökken a cukorrépa-termelés az előrejelzések szerint.

A VG megjegyzi, annak ellenére maradhat magasan a cukor jegyzése, hogy az átlagosnál sokkal nagyobb lehet a cukortermelés volumene Brazíliában. Azonban idén a cukorszállítmányok elindítása várhatóan egybe fog esni a szójaexport startjával. A gyártók és a kereskedők egymásra fognak licitálni a raktárakért, valamint a kikötői és a szállítmányozási kapacitásokért, ami pumpálni fogja a brazil cukor árát is.

Ugyan egy másik fontos piaci szereplő, Thaiföld várhatóan növeli az exportját, azonban nem lesz képes pótolni az alacsonyabb indiai, valamint az előreláthatóan csúszó brazil szállítások miatt keletkezett hiányt a globális cukorpiacon.

Cukorgondok Magyarországon is

Nem elegendő a magyar cukortermelés a hazai fogyasztás kielégítésére, miután a cukorimportunk visszaesett a kedvezőtlen nemzetközi piaci helyzet, valamint az ársapka miatt.

Az elmúlt években alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ami miatt a termelők csökkentették a termőterületet. Amíg 2017-ben több mint 17 ezer hektáron termesztettek nálunk cukorrépát, addig 2021-ben csak 10 500 hektáron, 2022-ben pedig 9 600 hektáron. A helyzetet súlyosbította tavaly az aszály is, ami miatt nem lett kiemelkedő a hazai cukorrépatermés.

Magyarországon nagyjából évi 300 ezer tonna cukor fogy. A hazai termelés 80 ezer tonna volt 2021-ben az ország egyetlen cukorgyárában, Kaposváron, de tavaly a mennyiség jelentősen mérséklődhetett.

Egészségügyi szempontból nem baj, ha nincs elég cukor

Egészségügyi szempontból nem nagy baj a cukorhiány. Tápanyagtartalma gyakorlatilag nincs a cukornak. A sejteknek nélkülözhetetlen a glükóz, de nem minden fogmájában van a test előnyére. A túlzott cukorfogyasztás károsíthatja az egészséget. Akár májkárosodást is előidézhet, valamint kardiovaszkuláris problémák, inzulinrezisztencia, cukorbetegség, valamint daganatok és elhízás kiváltója is lehet.

Ne hagyd ki!