Ha szétnézünk a kínálatban, találni termékeket igen kedvező áron
Fotó: Shutterstock

Ezek most a legolcsóbb élelmiszerek a hazai boltokban

A legnagyobb magyarországi üzletláncok kínálatában számos olyan terméket találni, melyeken mintha nem fogott volna az infláció. Mutatunk néhány élelmiszert és italt, amelyek árban igen kedvezőnek tűnnek manapság.


Árban nehezen lehet felvenni a versenyt ezekkel a termékekkel

Manapság az interneten is javarészt össze lehet hasonlítani a legnagyobb hazai üzletláncok árait, így könnyebben rábukkanhat az ember a hasonló termékek közül a legkedvezőbb árszintűekre. Ezt a VG is megtette néhány termékkategóriánál a cashmap.hu-n.

Pékáruk: A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint átlagosan 865 forint volt fehér kenyér kilója novemberben. Azonban az Auchanban és a Tescóban 600 forint egy kilogramm parasztkenyér. A teljes kiőrlésű rozskenyér ára a Pennyben lehet a legkedvezőbb, ahol fél kilogramm 369-ért kapható. Érdekesség lehet, hogy a legnagyobb hipermarketek egységesen 55 forintra lőtték be a tejes kifli darabját.

Felvágottak, szalámik, párizsik: A Lidlben 130 dekás kiszerelésben Baroni felvágottat 249 forintért lehet kapni. Kisebb, 100 dekagrammos csomagban az Auchanban 219 forintért van hasonló termék. Ár-érték arányban talán kedvezőbb az utóbb említett áruházláncban kapható Kaiser baromfihúsos felvágott, amiből 500 gramm 1000 forint. Szalámik közül árszintre figyelemreméltó az Aldi Zimbo Tátra csemegeszalámija 439-ért, valamint a párizsiknál az Interspar 159 forintos S-budget baromfipárizsija.

Tejtermékek: 4000 forint/kiló alatt szinte alig lehet sajtot találni manapság. Ezért is igen kedvező az Auchan Ammerland trappistája, amelyből 1 kiló 2990 forint, de kiemelendő az Aldi Kokárdás sajtja 3890-ért. 4500-5000 forintos árkategóriában a Pilos, a Mizo és a Tolle sajttermékei mozognak. A margarinoknál a legolcsóbb az Aldiban akciósan 300 forintért kínált 500 grammos Bellasan lehet.

Alkoholos italok: A napokban talán a Pennyben volt a legolcsóbb a sör, ahol az Arany Korsót 169 forintért adták akciósan. Viszont a legtöbb hipermarketben akad 200 forint alatt hasonló termék. Borból a Tescóban találtak igen kedvező árszabásű palackra, hiszen Rosso Emiliából száraz és félédes is volt kapható 359 forintért.

Nálunk a legmagasabb az infláció az EU-ban

23,1 százalék volt az infláció Magyarországon novemberben az Eurostat harmonizált fogyasztóiár-indexe (HICP) szerint. Ezzel Magyarország az első helyre ugrott, megelőzve a balti országokat. Lettországban, Litvániában és Észtországban 21,7 és 21,4 százalék volt a mutató.

A lett infláció stagnált, a másik két balti országé mérséklődött októberhez képest. Magyarországon az infláció gyorsul, a decemberi adatban pedig az üzemanyag-ársapka kivezetése is benne lesz, ami várhatóan 2-3 százalékponttal dobja meg a hazai mutatót.

Januárban további növekedés várható, mert a vállalkozások elkezdik beárazni az év eleji béremelések költségeit. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy konferencián azt mondta, az infláció 25-27 százalékon tetőzhet (KSH-módszertan szerinti értéken, amelyek jellemzően nem különböznek jelentősen a HICP-től) január-februárban.

Az Európai Unió átlagában a HICP-infláció 11,1 százalék volt novemberben. Ez szintén lassulást jelent, hiszen az októberi átlag 11,5 százalék volt.

A magyar infláció jócskán meghaladja a többi régiós országét is:

  • Csehország 17,2 százalék,
  • Lengyelország 16,1 százalék,
  • Szlovákia 15,1 százalék,
  • Románia 14,6 százalék.

Ne hagyd ki!