Színes, világító Google logó homályosan
Fotó: unsplash

Akadozik a Google Chrome? Ne aggódj, itt a megoldás!

A Google új fejlesztésének köszönhetően brutálisan felgyorsulhat a világ legnépszerűbb böngészője. Az újítást már elérhető az Android eszközökön, de hamarosan az asztali számítógépeken is elérhetővé válik.​Jó-jó, csak sokat fogyaszt!

A Google Chrome a világ legnépszerűbb böngészője, több mint 2,5 milliárd ember használja világszerte. A nagy teljesítmény ára viszont, hogy "zabálja" a számítógépek erőforrásait: rengeteg memóriát használ a működéséhez, így sok esetben jelentősen lassítja a számítógépek működését. Főleg akkor, ha a felhasználó egyszerre több weblapot is nyitva hagy. Ezt a problémát küszöböli ki a Google új fejlesztése - írja a HVG. A megoldás egyszerűnek tűnik. A Chrome a nemrégiben felkeresett weboldalak egyetlen példányát tárolja a gyorsítótárban. Ennek köszönhetően a bezárt oldalak szükség esetén villámgyorsan újratölthetők. A BFCache nevet viselő funkciót januárban már elérhetővé tették az Android eszközökre. Az okostelefonok sávszélessége, illetve adatelérése jóval alacsonyabb, mint egy számítógépé, így esetükben hatalmas költség- és időmegtakarítást eredményezett a fejlesztés.

​Gyorsítson az a tár!

A SlashGear úgy magyarázta az új funkciót, hogy a BFCache a megszokottnál valamivel hosszabb ideig tart életben egy olyan oldalt, amit bezártunk, vagy elhagytunk. Ennek köszönhetően, ha a felhasználó visszatér az adott oldalra, a gyorsítótárból szinte azonnal betöltődik a keresett tartalom. Csalóka a dolog, úgy tűnhet, gyorsabb lett a gépünk, valójában azonban egy optimalizálási folyamatról van szó. Az újítás a böngésző 92-es frissítésével válik elérhetővé a számítógépeken. A felhasználóknak semmilyen teendőjük nincs az új funkció élesítésével kapcsolatban.Hozzátesszük, nem formabontó a Google elképzelése. A Firefox és a Safari már évek óta használja ezt a megoldást a mobil és asztali eszközöknél.

2021. áprilisi adatok alapján a böngészők piaci részesedése az alábbiak szerint alakult (százalékban kifejezve):

  • Chrome (64,47%)
  • Safari (18,69%)
  • Firefox (3,59%)
  • Edge (3,39%)
  • Samsung Internet (3,3%)
  • Opera (2,22%)

Ne hagyd ki!