Franciaországban a Lidl drágább, mint nálunk, de az ottani vásárlás mégsem terheli meg a családi pénztárcát annyira, mint nálunk.Drágább, de mégis olcsóbb

A francia Lidl 38 százalékkal drágább, mint a magyar, ugyanakkor a tesztvásárlás a magyar nettó átlagkereset 4,76 százalékát viszi el, a franciának viszont csak a 2,5 százalékát - derült ki a G7 figyelemreméltó kísérletéből, melynek során ugyanazt a 33 terméket vásároltak egy magyar és egy francia Lidlben. A termékkosár-teszt főbb megállapításai:

  • a magyar 14 393 forint helyett Franciaországban 19 865 forintnak megfelelő eurót kell a kasszánál fizetni
  • a 33-ból összesen kilenc olyan terméket találtak, amely Franciaországban olcsóbb volt
  • a francia vásárlónak ugyanakkor olcsóbb volt a Lidlben a vaj, a tejföl, a paradicsom, az alma, a kávé, a spagetti, a vöröshagyma és a maasdam sajt, mint a magyarnak itthon
  • a csirke és a pulyka a magyarhoz képest elképesztően drága a francia Lidlben

Rekorder magyar áfa

További érdekesség, hogy ugyanazon bevásárlás után a magyar állam 2,7-szer több adót szedett be, mint a francia. A magyar számla általános forgalmi adó tartalma 2696 forint volt, míg a franciaé ennek csak majdnem a harmada, 1036 forint. Franciaországban ugyanis az élelmiszerek áfája 5,5 százalék, Magyarországon 27 százalék (kivéve a sertéshús termékeknél és a tejnél). Ugyanez a másik oldalról is megközelíthető: a Lidl nettó árbevétele a bevásárlás eredményeképpen Magyarországon 11 697 forint, Franciaországban azonban 18 829 forintnak megfelelő euró volt. Vagyis ott majdnem 62 százalékkal nagyobb bevételt könyvelt el a cég.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!