Az alkálifém rendkívül fontos alapanyaga például az akkumulátorgyártásnak
Fotó: Shutterstock

Nem akárhol próbál lítiumot kitermelni a Mol

Vízből készül lítiumot kinyerni a Mol Pusztaföldvárnál. A település egyes vizeiben különösen nagy mennyiségben van jelen az alkálifém, amit modern technológiával ki tud választani a cégóriás. A fém az akkumulátorgyártás egyik legfontosabb alapanyaga.


Lítiumot nyerne ki vízből a Mol Magyarországon

Lítiumtermelési próbaprojektet indított a Mol Pusztaföldvárnál Békés vármegyében. A település egyes vizeiben olyan nagy a lítium koncentrációja, hogy érdemes megpróbálni kinyerni belőle az alkálifémet.

A szénhidrogén-kitermelés során a felszínre hozott vizet hasznosítjuk majd. A lítium az energiaátmenet kritikus fontosságú alapanyaga, amelyet számos más felhasználási terület mellett az akkumulátorgyártásban használnak

- tájékoztatta Schubert Archibald, a Mol kutatás-termelési igazgatója az Indexet.

Miutón a lítiumot kinyerték a meglévő kutakból kitermelt olajkísérő vízből, vissza fogják a vizet sajtolni a mélybe. Így a Mol fenntarthatóbban fog működni a helyszínen, mint korábban.

A Mol által tesztelni kívánt, jelenlegi legmodernebb technológia a leginkább környezetbarát megoldás: kíméletesen, körforgatással hasznosítja az olajtermeléshez egyébként is kibányászott föld alatti vizet és megkíméli a termőföldeket

- tette hozzá a kutatás-termelési igazgató.

Azonban a hazai lítiumtermelés körül egyelőre sok a kérdőjel. Egyrészt nagyon hullámzó az alkálifém világpiaci ára, valamint nem tudni egészen pontosan, mekkora mennyiségben és minőségben tudják kinyerni a fémet a vízből.

Akár hiány is lehet lítiumból

Rohamosan nőnek a globális igények a lítiumra. Ezért könnyen előfordulhat, hogy hiány lép fel belőle a világpiacon. 343 millió dollárt tett ki a lítiumpiac tavaly, de az évtized végére 584 millió dollárig növekedhet a becslések szerint. Az akkumulátorok mellett felhasználja az alkálifémet a kerámia- és üvegipar, valamint fontos szerepe van a kenőanyagok gyártásánál is

Viszont a legnagyobb felhasználója az autóipar, azon belül az akkumulátorgyártás. Az előrejelzések szerint 2025-re 1,5 millió tonna lítiumot vehet fel az ágazat, 2030-ra pedig a duplájára, 3 millió tonnára nőhet ez a mennyiség éves szinten.

A dinamikusan növekvő igények ellenére csupán 540 ezer tonna lítium volt a világ összkibocsátása 2021-ben. Tehát néhány éven belül kellene hatszorozni ezt a mennyiséget. Jelentős beruházások és fejlesztések zajlanak a térületen, viszont a szakemberek kizártnak tartják, hogy kellően gyorsan elérjék a kívánt termelési volument.

Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy a jelentős kereslet mellett szűk kínálat fogja jellemezni a lítiumpiacot a következő években. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint is lítiumhiánnyal nézhet szembe a világ 2025-re.

Ne hagyd ki!