Erősíti a hívások titkosítását a Messenger

Újít a Messenger: már szinte lehetetlen lehallgatni a videóhívásokat

A Facebook Messenger egy blogbejegyzésben tájékoztatta a felhasználóit, hogy bevezette a végpontok közötti titkosítást a videohívásokra is. Az új funkciónak köszönhetően a hackereknek jóformán esélyük sincs belehallgatni a felhasználók beszélgetéseibe.A végponttól-végpontig terjedő titkosítás egy ideje már elérhető a Messenger és a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatásaiban, de a videochat-funkció mostanáig nem élvezhette a magasszintű biztonsági megoldást. A pandémia alatt rengeteg ember használta a Messenger szolgáltatásait, így a manapság már ipari sztenderdnek számító titkosítás bevezetése régóta napirenden volt a Facebook döntéshozóinál. A platformon a felhasználók jelenleg naponta több mint 150 millió videóhívást bonyolítanak le.

Mit is jelent ez pontosan?

A végpontok közötti titkosítás lényege az, hogy a küldő és fogadó feleken kívül senki, még a Facebook sem láthatja, hogy milyen üzenetek, képek, vagy épp videók cserélnek gazdát. Ahogy az elnevezése is sugallja, a végpontokat ebben az esetben a beszélgetőpartnerek eszközei képzik. Amint rányomunk a küldésre, vagy épp elindítjuk a videóhívást, a kimenő adatok titkosítás alá kerülnek. Az információ visszafejtéséhez egy jelszó-szerű, szinte feltörhetetlen kulcs szükséges. Ez a kulcs a végpontokon kívül sehol nincs tárolva. Így csak a beszélgetőpartnerek tudják dekódolni az üzeneteket. Természetesen ez automatikusan működik, így semmilyen informatikai boszorkányságra nincs szükség a funkció használatához.

A blogbejegyzésből az is kiderült, hogy a biztonsági újítás hamarosan a csoportos videóhívásoknál is elérhető lesz, de egyelőre a többpontos titkosítás még tesztelés alatt van. A titkosított üzenetküldő funkció is frissült, így már öt másodperces intervallumot is be lehet állítani a képek és az üzenetek eltüntetésére.

A Messenger továbbá tájékoztatta a felhasználókat, hogy a végpontok közötti titkosítás hamarosan az Instagramon is elérhető lesz.

Hogyan használható a funkció?

A Messenger menüjében rá kell kattintani a „titkos beszélgetés megnyitása" menüpontra, így megnyílik a titkosított chat funkció. Innen lehet indítani a biztonságos videohívásokat. Ha nem találjátok a funkciót, legyetek türelemmel, ugyanis a frissítések ütemezése eszközönként eltérhet.

Ne hagyd ki!